Σκληρή γραμμή για το σύνταγμα από τον Ζάεφ

Σκληρή γραμμή για το σύνταγμα από τον Ζάεφ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή άρνησης της συνταγματικής αναθεώρησης εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στην τελευταία δημόσια παρέμβαση που έκανε, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στους Financial Times. Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε «παράλογη» την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Τόνισε, μάλιστα, πως «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η ΠΓΔΜ το σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». Αν και στην Αθήνα δεν έχουν ακόμα γίνει ιδιαίτερα, δημόσια σχόλια για τις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Ζάεφ, είναι απολύτως σαφές ότι οι συνεντεύξεις του δεν γίνονται αποδεκτές με ενθουσιασμό. Μάλιστα, από την Αθήνα υπενθυμίζεται ότι η πλευρά που πρέπει να κινητοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ΠΓΔΜ, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Αναφορικά προς το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι πρόκειται για «ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες που δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας». Και προσέθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το σύνταγμα ξανά». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ζάεφ δήλωσε «αισιόδοξος» παρότι, όπως είπε, ότι η διαδικασία κρύβει δυσκολίες. «Θα ήταν έξυπνο για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», προσέθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται το όνομα «Νέα Μακεδονία», επιβεβαιώνοντας εμμέσως, όσα είχε πει και προχθές στο Reuters, εν ολίγοις ότι η ΠΓΔΜ συζητά τις υπόλοιπες τέσσερις ονομασίες που ετέθησαν επί τάπητος από τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς [Βόρεια Μακεδονία, Ανω Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) και Μακεδονία του Βαρδάρη]. Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη Ρωσία, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η Μόσχα «δεν έχει τίποτα ενάντια στην ένταξή μας στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι τόσο θετική για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ». Και προσέθεσε πως τα Σκόπια έχουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ωστόσο «πρέπει να γνωρίζουν (σ.σ.: στη Μόσχα) ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη χώρα μας από την ενσωμάτωση με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Εν τω μεταξύ χθες, στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές απάντησαν σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κάψιμο ελληνικών σημαιών σε εθνικιστικές συγκεντρώσεις στα Σκόπια ότι και σε διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κάηκαν σημαίες Σκοπιανών. Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να απαντάει κάθε φορά που από την Τουρκία ακούγονται ύβρεις, και προσέθεταν ότι η στήριξη της Ε.Ε. έναντι των προκλήσεων της Αγκυρας είναι «καλύτερη από ποτέ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ποταμιού «Πατριωτισμός VS Εθνικισμός» επανέλαβε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώσουμε με αυτό το ανοιχτό θέμα, προς όφελος της Ελλάδας, γιατί σήμερα η γειτονική χώρα είναι σε όλο τον κόσμο γνωστή αποκλειστικά με το συνταγματικό της όνομα». Και προσέθεσε: «Τι φοβόμαστε, μήπως μας πάρουν οι γείτονες τη Θεσσαλονίκη;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή