Σε ελεύθερη πτώση το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα

Σε ελεύθερη πτώση το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εντονο προβληματισμό στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος έχει προξενήσει η δημοσκοπική αιμορραγία του κόμματος προς όφελος του φιλελεύθερου Ciudadanos, την ώρα που η κοινοβουλευτική παράλυση συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό Ραχόι να μην είναι ακόμη σε θέση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση ζητάει από τον Ραχόι να παραιτηθεί εφόσον δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ πρώην υπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζει πως έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση μηχανισμοί εκλογών. «Οποιος δεν μπορεί να δει ότι ο Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για εκλογές πριν από το καλοκαίρι δεν κατανοεί τη λογική της κομματικής αντιπαράθεσης», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της κυβέρνησης Θαπατέρο, Τζόρντι Σεβίγια.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, δεν προχώρησε σε τέτοιες εκτιμήσεις, αλλά θύμισε ότι «το καθήκον του πρωθυπουργού είναι να ψηφίσει προϋπολογισμό. Αν δεν το κάνει, πρέπει να προκηρύξει εκλογές. Αυτή η Βουλή είναι νεκρή, το κυβερνών κόμμα ήταν λαβωμένο εξαρχής».

Το Λαϊκό Κόμμα βασίζεται στις ψήφους των Ciudadanos για να περάσει τον προϋπολογισμό, αλλά το κόμμα του Αλμπέρ Ριβέρα δεν του παρέχει υποστήριξη αν δεν λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (CIS, SER, Metroscopia) καταγράφουν πτώση του Λαϊκού Κόμματος και άνοδο των Ciudadanos. Στις δύο πρώτες, η ψαλίδα κλείνει, ενώ στη δημοσκόπηση της Metroscopia καταγράφεται αντιστροφή των ρόλων, με τους Ciudadanos να προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος κατά 6 μονάδες.

Η εφημερίδα El Pais έγραψε χθες ότι η δυναμική αυτή προξενεί έντονη ανησυχία στα στελέχη του Λαϊκού Κόμμα­­­­τος, που ζητούν από τον πρωθυπουργό Ραχόι να εστιάσει στην παραδοσιακή εκλογική πελατεία του κόμματος, ενισχύοντας τους συνταξιούχους και τα σώματα ασφαλείας. H κανονική θητεία της παρούσας Βουλής λήγει το 2020.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή