Με επεισόδια έπεσε η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών

Με επεισόδια έπεσε η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε χθες η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν πλέον παρελθόν. Ολοι οι πλειστηριασμοί εφεξής με επισπεύδοντες είτε τους ιδιώτες είτε τις τράπεζες θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ειδικής πλατφόρμας «eauction», ενώ από την 1η Μαΐου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διενεργούνται και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη, ενώ σταδιακά θα αυξηθούν και θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες.

Η μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν εμποδίζει τα επεισόδια που προκαλούν κοινωνικές ομάδες ή κόμματα που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Χθες, επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στα οποία πρωτοστάτησαν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και στελέχη και μέλη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Επίσης μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν σε συμβολαιογραφείο της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων δεν έλειψαν και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών.

Για χθες ήταν προγραμματισμένοι 262 πλειστηριασμοί ακινήτων, η πλειονότητα των οποίων συνδέεται με οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια. Η μαζική διενέργεια πλειστηριασμών έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» δεν αποκλείει πάντως και την πιθανότητα αστοχίας. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι πρώτη κατοικία στο Μενίδι, ο πλειστηριασμός της οποίας ανεστάλη εγκαίρως, ύστερα από πρωτοβουλία της τράπεζας και σε συνεννόηση με την οικογένεια του οφειλέτη. Η συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε αφορμή για φραστικές επιθέσεις από μέλη του κινήματος που αντιτίθεται στους πλειστηριασμούς κατά του προέδρου των συμβολαιογράφων κ. Γιώργου Ρούσκα, ο οποίος έκανε λόγο για «στοχοποίηση του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος».

Ακριβή στοιχεία για το πόσοι πλειστηριασμοί τελικώς πραγματοποιήθηκαν χθες και πόσοι αναβλήθηκαν αναμένονται σήμερα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σημαντικός αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αναβάλλεται ύστερα από πρωτοβουλία του οφειλέτη, που προσέρχεται σε συμβιβαστική λύση με την τράπεζα προκειμένου να αποφύγει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του. Εκτός από εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, σε πλειστηριασμό οδηγούνται και προσωπικά ακίνητα των επιχειρηματιών που βαρύνονται με χρέη και χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο πλειστηριασμός της βίλας του πρώην εκδότη κ. Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι. Το ακίνητο πουλήθηκε για το ποσό των 11,8 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή της αρχικής τιμής εκκίνησης που είχε οριστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ. Η βίλα βρίσκεται στη θέση «Μετόχι» Αγίου Αιμιλιανού του Δήμου Ερμιονίδας. Πρόκειται για παραλιακή έπαυλη σε έκταση 20.741 τ.μ. που περιλαμβάνει μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, χώρο στάθμευσης και πισίνα. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν η Alpha Bank.

Στην ιστοσελίδα των συμβολαιογράφων έχουν αναρτηθεί ήδη 2.338 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από 1.859 την προηγούμενη εβδομάδα και ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να είναι γεωμετρικός τις προσεχείς εβδομάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων, μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά. Τη γρήγορη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διευκολύνει πλέον η σύμπτυξη των προθεσμιών που προβλέφθηκε στον τελευταίο νόμο για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, από τους τρεις μήνες σε είκοσι μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή