Ευκαιρίες σε ενέργεια, τουρισμό και ναυτιλία βλέπει ο Τζέφρεϊ Πάιατ

Ευκαιρίες σε ενέργεια, τουρισμό και ναυτιλία βλέπει ο Τζέφρεϊ Πάιατ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια, στον τουρισμό και στη ναυτιλία βλέπει στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. Οπως μάλιστα αποκάλυψε σε ομιλία του σε εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα βρέθηκε αντιπροσωπεία μελών της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα ενεργειακά απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης, αλλά η ευρύτερη ατζέντα περιστράφηκε γύρω από το πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρέσβης. Πέραν των γεωπολιτικών αναφορών για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και τη στήριξη που εξέφρασε εκ μέρους των ΗΠΑ στις υποδομές για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όπως ο Tap, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του κ. Πάιατ στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις εταιρείες της χώρας του. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα αναδύεται από την οκταετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και σημείωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη διατήρηση της διαδικασίας ανάκαμψης. Ως τομείς που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες ανέφερε, εκτός από την ενέργεια, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Στον τομέα της ενέργειας τόνισε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών να εξαγάγουν LNG και να ανταγωνιστούν σε πρώτη φάση το αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα από την Αλγερία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή των ανανεώσιμων πηγών και σημείωσε την GE Wind ως μία από τις αμερικανικές εταιρείες που επιστρέφουν στην Ελλάδα αναζητώντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αγοράς αιολικής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι επίσης ένας τομέας με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης, όπως και η τεχνολογία της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης και συνέδεσε την απόφαση της Tesla να ανοίξει μια μικρή μηχανική εγκατάσταση στην Ελλάδα και με τη στρατηγική της στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ο κ. κ. Πάιατ επισήμανε πως βρίσκεται στη διαδικασία μιας βασικής αναδιοργάνωσης, η οποία καθοδηγείται πρωτίστως από την εμφάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών ως σημαντικού εξαγωγέα ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημείωσε ο κ. Πάιατ και επανέλαβε την αντίθεσή τους στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή