Διάδρομος χωρίς πλαστική συσκευασία σε πολυκατάστημα του Αμστερνταμ

Διάδρομος χωρίς πλαστική συσκευασία σε πολυκατάστημα του Αμστερνταμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Τον πρώτο διάδρομο σούπερ μάρκετ, εντελώς απαλλαγμένο από πλαστικές συσκευασίες, εισήγαγε ολλανδικό πολυκατάστημα. Στα εγκαίνια του διαδρόμου στο κατάστημα Ekoplaza του Αμστερνταμ, ο διευθυντής είπε: «Εδώ και δεκαετίες, οι καταναλωτές εισέπρατταν το ψέμα ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα και στα ποτά μας».

Το πολυκατάστημα αξιοποιεί πρωτοποριακές συσκευασίες από βιοδιασπώμενα υλικά, καθώς και γυαλί για πιο ευαίσθητα προϊόντα. Περισσότερα από 700 προϊόντα θα διατίθενται χωρίς πλαστικές συσκευασίες στο πρωτοποριακό τμήμα του Ekoplaza. Μεταξύ των προϊόντων περιλαμβάνονται κρέας, ρύζι, σάλτσες, γαλακτοκομικά, σοκολάτα, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «A Plastic Planet» (Ενας Πλαστικός Πλανήτης) που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία του Ekoplaza, ανέφερε ότι η δημιουργία του πρώτου διαδρόμου απαλλαγμένου από πλαστικό αποτελεί «σημείο καμπή» στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της ρύπανσης από πλαστικό. Η συνιδρύτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Σιάν Σάδερλαντ κάλεσε μάλιστα τα βρετανικά πολυκαταστήματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ekoplaza, υιοθετώντας διαδρόμους «ελεύθερους από πλαστικό», όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Η Ισλανδία, που επηρεάζεται άμεσα από τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό, έχει δεσμευθεί να καταργήσει τις πλαστικές συσκευασίες σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, μέχρι το 2023. Στην Ολλανδία, η αλυσίδα Ekoplaza θα έχει δημιουργήσει διαδρόμους απαλλαγμένους από πλαστικό σε όλα τα 74 της καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα είδη στον διάδρομο αυτό θα φέρουν ειδική σήμανση «Ελεύθερο Πλαστικού», η οποία θα επιτρέπει σε καταναλωτές να αναγνωρίζουν αμέσως τα επιθυμητά προϊόντα.

«Επιτέλους μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον, στο οποίο το κοινό θα μπορεί να επιλέξει αν θα αγοράσει προϊόντα συσκευασμένα σε πλαστικό ή όχι. Μέχρι σήμερα, η επιλογή αυτή δεν ήταν δυνατή. Είναι παρανοϊκό να τυλίγουμε κάτι τόσο ευπαθές, όπως τα τρόφιμα, με κάτι τόσο ανθεκτικό, όσο το πλαστικό. Η πλαστική συσκευασία τροφίμων και ποτών παραμένει χρήσιμη για μερικές ημέρες, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης από πλαστικό θα πλήττουν τον πλανήτη μας για αιώνες», είπε η κ. Σάδερλαντ.

Το παράδειγμα του πολυκαταστήματος Ekoplaza είναι σημαντικό, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για τη ρύπανση των ωκεανών από πλαστικό. Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση της UNESCO, τα κομμάτια πλαστικού που πλέουν στους ωκεανούς σκοτώνουν κάθε χρόνο ένα εκατομμύρια θαλασσοπούλια, καθώς και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά. Κάθε χρόνο, 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα, σύμφωνα με έρευνα του 2015. Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί με ένα απορριμματοφόρο το λεπτό. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το πλαστικό διασπάται σε μικροβιακά μόρια. Θαλάσσια φυτά και πλαγκτόν καταναλώνουν τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια, τα οποία καταλήγουν στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα, με άγνωστες μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή