Ωρα αποφάσεων για την ΑΕΠΙ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια κλωστή κρέμεται, όπως φαίνεται, η ύπαρξη της ΑΕΠΙ, η οποία αν και εξαιρετικά προβληματική παραμένει ωστόσο ο μοναδικός φορέας που διανέμει τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών, στιχουργών και συνθετών της χώρας.

Η χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας παρατείνει για λίγο ακόμα την κατάσταση της ΑΕΠΙ που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το Δ.Σ. του ΟΠΙ αναμένεται να αποφασίσει νέες κυρώσεις προς την ΑΕΠΙ με βάση το δεύτερο πόρισμα της εταιρείας ορκωτών λογιστών και συμβούλων Ernst & Young και η πρόταση για άρση λειτουργίας της εταιρείας, προσωρινή ή μόνιμη, φαίνεται πως θα πέσει στο τραπέζι των κυρώσεων. «Με βάση το πρώτο πόρισμα, το Δ.Σ. του ΟΠΙ είχε εισηγηθεί στο ΥΠΠΟ το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Η επόμενη κύρωση που προβλέπει ο νόμος είναι η άρση λειτουργίας της εταιρείας», σημειώνει στην «Κ» η διευθύντρια του ΟΠΙ Ειρήνη Σταματούδη.

Στο μεταξύ, προχωράει αλλά με αργά βήματα η σύνταξη ενός business plan από την Ernst & Young σε συνεργασία με μία ομάδα τεχνοκρατών που έχει οριστεί από τους δημιουργούς της ΑΕΠΙ. Το σχέδιο έχει ζητηθεί από τους ξένους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να αποφασίσουν εάν είναι προς το συμφέρον των μελών τους να συμμετέχουν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΑΕΠΙ. Η συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο σχέδιο θεωρείται κρίσιμη από τους δημιουργούς που υποστηρίζουν την εξυγίανση της εταιρείας, διότι είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της ΑΕΠΙ.

Η «Κ» ήρθε σε επικοινωνία με τη βρετανική PRS, η οποία δραστηριοποιείται αυτόνομα στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Αυτό που επιδιώκει η PRS είναι «ένα αποτέλεσμα που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μελών μας» και μια «λύση με την υποστήριξη όσων κατέχουν πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ωστόσο, η εταιρεία διευκρινίζει πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση με την παρούσα μορφή της ΑΕΠΙ «και γι’ αυτό αποφασίσαμε πέρυσι να διακόψουμε την επαγγελματική μας σχέση, αλλά συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

Ωστόσο, τα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ σε κοινή τους ανακοίνωση χθες καταγγέλλουν το υπουργείο Πολιτισμού ότι υπονομεύει τη σύνταξη του business plan, διότι δεν επιτρέπει στην Ernst & Young «να χρησιμοποιήσει τα επεξεργασμένα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ». Σημειώνουν επίσης ότι οι χειρισμοί του υπουργείου «οδηγούν στην “εκ προθέσεως” χρεοκοπία της ΑΕΠΙ» και στη δημιουργία ενός «κρατικού μορφώματος» είσπραξης δικαιωμάτων.

Eπιπλέον, εδώ και λίγες μέρες δεν υφίσταται νομικά το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ, το όργανο που αποτελείτο από δημιουργούς όλων των σωματείων και είχε θεσπιστεί για τον έλεγχο της εταιρείας κατά τη μετάβασή της σε μια νέα μορφή. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των δημιουργών για το μέλλον της εταιρείας και το μοντέλο είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων επέδρασαν καταλυτικά ώστε το όργανο να μην καταφέρει να εκλέξει νέα του μέλη και να τερματίσει τη θητεία του στις αρχές Φεβρουαρίου. Το συμβούλιο είχε ζητήσει επισήμως την τοποθέτηση ενός επιτρόπου εξυγίανσης, αλλά η παράταση της θητείας της προσωρινής επιτρόπου Μαρίας Βλάχου δείχνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ, την αδιαφορία του υπουργείου για την αξιολόγηση της ΑΕΠΙ.

Οπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο εξυγίανσης της ΑΕΠΙ απομακρύνεται και σύντομα το ΥΠΠΟ και οι δημιουργοί θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή