Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/03/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση Στουρνάρα – Νουί σε θετικό κλίμα

Με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί είχε συνάντηση χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι η κυρία Νουί είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στην Αθήνα χθες, όπου θα είχε συναντήσεις με τις τράπεζες, ωστόσο η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω έκτακτων υποχρεώσεών της στη Φραγκφούρτη. Η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έγινε σε καλό κλίμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήθηκαν, πέραν της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως το stress test. Σημειώνεται ότι χθες οι εγχώριες τράπεζες κατέθεσαν το πρώτο σετ στοιχείων που απαιτεί η ΕΚΤ για το βασικό και το δυσμενές σενάριο του stress test. Στις 19 Μαρτίου θα ακολουθήσει η υποβολή και άλλων στοιχείων, ενώ στις 2 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η υποβολή και των τελευταίων στοιχείων. Στις 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Supervisory Board, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα του stress test.

Κοντά σε συμφωνία με τις ΠΑΕ η Forthnet

Κοντά σε συμφωνία με τις περισσότερες από τις μεγάλες ΠΑΕ φέρεται να βρίσκεται η Forthnet. Η τελευταία, μετά τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη Superleague, συνεχίζει πυρετωδώς τις διαπραγματεύσεις που είχε ξεκινήσει από πριν με διάφορες ΠΑΕ, προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους. Και φαίνεται ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις τώρα ολοκληρώνονται, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το 32,8% της εταιρείας που πωλούν οι πιστώτριες τράπεζες.

Διαμάχη στο ΤΕΕ για το ύψος των εισφορών

Μίνι «εμφύλιο» στο ΤΕΕ προκάλεσε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι μηχανικοί θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους και εισφορές το 113,5% του εισοδήματός τους. Η παράταξη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με ανακοίνωση υποστηρίζει ότι το ΤΕΕ κινδυνεύει να μπει γερά στη διεκδίκηση του τίτλου του πρωταθλητή fake news για το 2018, αμφισβητώντας τα στοιχεία. Παραδέχεται, βέβαια, ότι, έστω και σημαντικά μικρότερα, τα πραγματικά ποσά που προκύπτουν αποτελούν αντικειμενικά σημαντική επιβάρυνση για τους μηχανικούς.

Ενστάσεις DGcomp για μηχανισμό ισχύος

Ελλιπές χαρακτηρίζει η DGcomp το σχέδιο για τον μεταβατικό μηχανισμό ισχύος βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα και με έγγραφό της ζητεί από την ελληνική πλευρά πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις για σειρά από ζητήματα. Μεταξύ αυτών ζητεί από τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν εάν ο σταθμός φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5 και ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός Ιλαρίωνα θα είναι επιλέξιμοι για αμοιβή αλλά και να εξηγήσουν τον τρόπο που λαμβάνονται υπόψη οι εισαγωγές κατά την εκτίμηση των αναγκών ευελιξίας του ελληνικού συστήματος.

Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες υδρογονανθράκων

Ανοίγει ο δρόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας μετά την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης χθες από τη Βουλή. Οι συμβάσεις αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος (Total-Edison-ΕΛΠΕ) και χερσαίες περιοχές σε Αρτα – Πρέβεζα (ΕΛΠΕ), Αιτωλοακαρνανία (Εnergean) και Βορειοδυτική Πελοπόννησο (EΛΠΕ). Η κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών, στέλνει θετικό μήνυμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, στην οποία απευθύνονται οι νέοι διαγωνισμοί για τα υποθαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Τον διαγωνισμό για την περιοχή του Ιονίου έχει προκαλέσει με αίτησή της η Energean, ενώ τον διαγωνισμό για την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η σύμβαση με την Total-Edison-ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή