Μαρία Χαρούλη: Operations Spa Manager της ελβετικής εταιρείας Chenot group

Μαρία Χαρούλη: Operations Spa Manager της ελβετικής εταιρείας Chenot group

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση με τη Μαρία Χαρούλη ξεκίνησε από το μάνατζμεντ των ξενοδοχειακών spa και έφτασε έως τις ευεργετικές ιδιότητες των θεραπειών (π.χ. ρεφλεξολογία, μασάζ κ.ά.), του ήλιου και της ανθρώπινης επαφής. Όταν της προτάθηκε να αναλάβει καθήκοντα Spa Manager στο Elounda Beach Hotel, εργαζόταν ήδη εκεί ως φυσιοθεραπεύτρια, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε και με άλλα δίκτυα ξενοδοχείων, όπως το Leading Hotels of the World και το Relais et Châteaux. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι Operations Spa Manager του ελβετικού ομίλου Chenot (www.chenot.com), που έχει υψηλή εξειδίκευση στις ιατρικές θεραπείες spa και στα κέντρα detox και ευεξίας σε ξενοδοχεία, όπως το Palace Hotel Merano στις Δολομιτικές Άλπεις, στην Ιταλία.

Μαρία Χαρούλη: Operations Spa Manager της  ελβετικής εταιρείας Chenot group-1

Η εσωτερική πισίνα του Elounda Beach, στην Κρήτη.

Με την εμπειρία που έχετε από το εξωτερικό, σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκονται οι παροχές ευεξίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα μέσα στα ξενοδοχεία;

Σε πολύ υψηλό. Δεν μπορώ φυσικά να γνωρίζω το 100% της αγοράς, αλλά οι παροχές και οι υπηρεσίες σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Υπάρχουν χώρες που διακρίνονται για τις υπηρεσίες spa που προσφέρουν; Έχουν δηλαδή κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα;

Όχι, δεν νομίζω. Όλες οι χώρες έχουν καλά ξενοδοχεία που προσέχουν τις παροχές και τις υπηρεσίες τους. Προσωπικά ξεχωρίζω την Ελλάδα. Είμαι τοπικίστρια και μάλιστα φανατική, να το τονίσετε σας παρακαλώ! Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ένα και μοναδικό: ο ήλιος! Μας κάνει χαρούμενους, βοηθάει να παράγεται η βιταμίνη D3 και εν τέλει μας κάνει ζεστούς ανθρώπους. Το κρύο φέρνει κρύο. Προτού ζήσω εκτός Ελλάδας, μου το έλεγαν, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο πολύ επιδρά ο ήλιος στην υγεία, στη διάθεση και στην ευεξία μας.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες spa, στα ξενοδοχεία αλλά και γενικότερα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Γιατί υπάρχει μια ανάγκη που μένει ακάλυπτη. Μπορεί να έχουν γίνει και λίγο μόδα, ουσιαστικά όμως όλοι ψάχνουμε κάτι για να αντικαταστήσει ή να καλύψει το κενό αγάπης που έχουμε, να θεραπεύσει την ψυχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ασθένειες εκδηλώνονται ψυχοσωματικά, έπειτα από έντονο στρες. Δεν το πιστεύουν πολλοί επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά μόνο όταν το κατανοήσουν θα έχουν και οικονομικό όφελος – επενδύοντας δηλαδή σε θεραπευτές με γνώση του αντικειμένου τους.

Μοιάζει σαν μια εξίσωση ανάμεσα στην αγάπη και στο μάρκετινγκ ή στο οικονομικό όφελος.

Δεν θα σας δώσει χρήματα κάποιος που πάτε να του τα πάρετε, με τίποτα! Μπορεί να τα έχει, αλλά γιατί να το κάνει; Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πελάτες ξενοδοχειακών spa είναι επιτυχημένοι και έξυπνοι άνθρωποι. Θα τα δώσει όμως σε αυτόν που θα τον αγγίξει στην καρδιά, σε αυτόν που θα τον βοηθήσει να ξεκουραστεί, να φορτίσει τις μπαταρίες του. Είναι διαπίστωση έπειτα από εμπειρία χρόνων. Δεν θα γίνουμε φίλοι με τον πελάτη, αλλά, αν τον φροντίσω από καρδιάς, μπορεί να επιστρέφει διαρκώς ως επισκέπτης ή φιλοξενούμενος. Στην Ελλάδα η φιλοξενία είναι έμφυτη σε όλους, όπως και το χαμόγελο. Αν τα συνδυάσουμε με τη θεραπεία του νου, της ψυχής και του σώματος, ακόμα καλύτερα.

Εννοείτε πως δεν θα πρέπει να χάσουμε τον αυθορμητισμό μας στη φιλοξενία αναπτύσσοντας τον τουρισμό;

Όταν υπάρχει γνώση, π.χ. ιατρική τεχνολογία κ.λπ., αλλά λείπει το συναίσθημα, η αυθόρμητη αγκαλιά, το «καλώς ήρθατε» με χαμόγελο, δεν υπάρχει σημείο επικοινωνίας· όσο καλός κι αν είναι ένας θεραπευτής, όσο επιτυχημένος κι αν θέλει να δηλώνει με διπλώματα και πλούσιο βιογραφικό, αν δεν είναι δοτικός και προσιτός, δεν θα πετύχει σε αυτό που κάνει. Και το άγγιγμα ακόμα είναι ενέργεια. Όταν τα χέρια αγγίζουν έναν άλλο άνθρωπο, είναι σαν να τον παίρνουν αγκαλιά. Μπορείς να νιώσεις τον θυμό, την ένταση, τον πόνο, τη χαρά, τη θλίψη και να θεραπεύσεις αντίστοιχα. Εκπαιδεύοντας κόσμο στο πώς να υποδέχεται έναν άνθρωπο και τι να του δίνει από την αρχή μέχρι το τέλος, έχω καταλήξει στην αξία της αποδοχής και της αγάπης. Η ειλικρίνεια είναι επίσης πολύ σημαντική – μην «πουλάς», μη λες κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Αυτό έχεις να δώσεις, αυτό θα εισπράξει κι ο άλλος.

Ισχύει ότι τελευταία όλο και περισσότεροι Έλληνες θεραπευτές βγαίνουν στο εξωτερικό για δουλειά;

Συμβαίνει κυρίως την τελευταία πενταετία, δυστυχώς εξαιτίας της κρίσης. Όταν το κάνουν για την εμπειρία, για το ταξίδι, για την Ιθάκη, τότε είναι διαφορετικά. Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με γνώση, φέρνοντας ίσως και μια καινοτομία. Θα κάνουν τη διαφορά στον τόπο τους.

Υπάρχει μια ελληνική πρόταση ευεξίας διαφορετική από αυτό που μπορούν να προτείνουν η Ταϊλάνδη, το Μπαλί ή η Ιαπωνία με το shiatsu;

Για μένα, ναι. Μην ξεχνάτε τους Μινωίτες και τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι ακόμα και πριν ξεκινήσουν για τον πόλεμο έκαναν ένα είδος spa. Προετοίμαζαν το σώμα τους, έκαναν το λουτρό τους, αλείφονταν με λάδι. Πρόσεχαν τι μάζευαν από τη γη και τι έτρωγαν. Το ελληνικό προϊόν ευεξίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πάνω στις βάσεις του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, οι οποίοι καθοδηγούσαν τον θεραπευόμενό τους περνώντας τον από διαφορετικά στάδια. Τον πήγαιναν στα λουτρά, φρόντιζαν τη διατροφή του. Spa σημαίνει «sanum per aqua», δηλαδή «υγεία μέσω του νερού».

Είναι τα spa ένας τρόπος επανασύνδεσης με τη φύση;

Ναι, είναι ένας τρόπος να γειωθούμε. Παράλληλα με τις θεραπείες, πολλά spa διοργανώνουν πλέον περιπάτους στην άμμο με γυμνά πόδια ή ανάβαση σε υγρά μονοπάτια. Άλλη ενέργεια έχει ο ένας περίπατος, άλλη ο άλλος. Όλα αυτά συνδέονται. Ο άνθρωπος που δουλεύει στον 12ο όροφο μιας εταιρείας το χρειάζεται. Γιατί επιστρέφει καθημερινά στο σπίτι του και απλώς ανοίγει την τηλεόραση ή πηγαίνει στο γυμναστήριο, όπου δεν ανταλλάσσει κουβέντα. Κάποιες στιγμές είναι απαραίτητο να συνδεθεί με τη γη.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Θέλω να μείνω σε αυτή την εταιρεία, γιατί την πιστεύω. Η φιλοσοφία της συνδυάζει αρχαία κινεζική ιατρική, αρχαία ελληνική ιατρική και σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές, όπως η Biontology που ανέπτυξε ο Dr. Chenot. Ακόμα και ο Ιπποκράτης μιλούσε για τους μεσημβρινούς (σ.σ. βασικό σύστημα θεωρίας των ανατολίτικων ιατρικών πρακτικών), τους οποίους είχε ονομάσει κανάλια. Γνώριζε πως κάθε μεσημβρινός ενώνεται με τα όργανα και τα σπλάχνα, ότι έχουμε το κρύο και τη ζέστη σαν ενέργεια, όπως και τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που δημιουργεί το καθένα, κ.ά.

Συνεχίζετε κατά κύριο λόγο να είστε θεραπεύτρια;

Δεν μπορεί να ξεχαστεί αυτό το κομμάτι της γνώσης, πάντα θα είμαι, εξάλλου κάνει καλό σε εμένα την ίδια. Την πρώτη φορά που έρχεται κάποιος σε ένα spa, επειδή δεν είναι εξοικειωμένος, έχει μια πιο διερευνητική διάθεση απέναντι στα πράγματα. Όταν όμως αισθανθεί τα αποτελέσματα, εκτιμά την αξία αυτής της διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, που κρατάει για πολλά χρόνια χάρη στην επαφή, στην εκτίμηση και στη φροντίδα που μοιράζονται. Γι’ αυτό χαίρομαι να είμαι μέλος αυτής της επικοινωνίας, η οποία τελικά κρίνεται εκ του αποτελέσματος και στο σύνολο της εμπειρίας του επισκέπτη μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή