Ισπανία: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης

Ισπανία: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλωνίας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας πέρυσι πριν καταφύγει πολιτικός εξόριστος στο Βέλγιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε «προς το παρόν» να μη διεκδικήσει την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης, όμως διατράνωσε πως ο σκοπός του είναι να υπερασπιστεί τη «δημοκρατία» της Καταλωνίας «παντού».

Η αποκήρυξη της υποψηφιότητας του για την προεδρία της κυβέρνησης της επαρχίας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν «ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση» στην Καταλωνία, εξήγησε ο Κάρλες Πουτζντεμόν σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Στο βίντεο, σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται, ο Πουτζντεμόν μιλά με φόντο τις σημαίες της Καταλονίας και της ΕΕ.

Η προσπάθεια των καταλανών αυτονομιστών να αποκτήσει η επαρχία ανεξαρτησία βύθισε την Ισπανία σε μείζονα συνταγματική και πολιτική κρίση.

Η ισπανική κεντρική κυβέρνηση επενέβη όταν οργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις, καθαιρώντας την κυβέρνηση, διαλύοντας το επαρχιακό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες τοπικές εκλογές.

Στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου όμως τα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν ξανά την πλειοψηφία των εδρών στην τοπική Βουλή, φέρνοντας την Μαδρίτη αντιμέτωπη με το ίδιο δίλημμα κι εγείροντας ερωτήματα για τη σύνθεση της επόμενης τοπικής κυβέρνησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Πουτζντεμόν δεν μπορούσε να συμμετέχει στις εκλογές ή πολύ περισσότερο να αναδειχθεί πρόεδρος της επαρχίας ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Πουτζντεμόν το πιθανότερο είναι ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή τη στιγμή που θα επιστρέψει στην Ισπανία.

Ο 55χρονος πρώην δημοσιογράφος, που εξελέγη πρόεδρος της Καταλωνίας τον Ιανουάριο του 2016, καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη την 27η Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Καταλανικής Δημοκρατίας» που εγκρίθηκε από το τοπικό κοινοβούλιο.

Η απόφασή του να μην επιστρέψει στην ισπανική επικράτεια και να μη διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης της Καταλωνίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να αναλάβει κάποιος άλλος υποψήφιος. Ο Πουτζντεμόν ανέφερε πως το συντηρητικό αυτονομιστικό κόμμα του θα προτείνει για το αξίωμα τον Ζόρντι Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε φυλακή της Μαδρίτης κατηγορούμενος για στάση, εξέγερση και προδοσία. Η υποψηφιότητα Σάντσες θεωρείται επίσης δύσκολο να προχωρήσει λόγω των αποφάσεων της ισπανικής δικαιοσύνης.

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Πουτζντεμόν χαρακτηρίζεται πλήγμα για το στρατόπεδο των αυτονομιστών.

Ο ισπανός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διεμήνυσε επίσης την Πέμπτη ότι για να γίνει επόμενος καταλανός πρόεδρος πρέπει «να επιλεγεί κάποιος που βρίσκεται σήμερα στην Ισπανία» και «δεν έχει προβλήματα με τον νόμο», προσθέτοντας πως η Καταλωνία χρειάζεται νέο ηγέτη «το συντομότερο δυνατόν», κάποιον «που να είναι σε θέση να κυβερνήσει και να φροντίσει τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες της».

Δικηγόροι προσέφυγαν εναντίον της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξ ονόματος του Πουτζντεμόν, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, για την παραβίαση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Στο ίδιο όργανο του ΟΗΕ έχουν καταφύγει τρεις φυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, προφανώς προσδοκώντας ότι θα ενταθεί η πίεση στη Μαδρίτη να τους απελευθερώσει.

Επίσης την Πέμπτη, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε μια απόφαση υπέρ του Πουτζντεμόν, ενώ επαναβεβαίωσε ότι θεωρεί έγκυρο το αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος έπειτα από μια τεταμένη συνεδρίαση.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή