Προς κινητοποιήσεις οι καθηγητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Προς κινητοποιήσεις οι καθηγητές των Οδοντιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι καθηγητές στις οι Οδοντιατρικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης μετά την αφαίρεση διάταξης για τη ρύθμιση των οφειλών τους από το ελεύθερο επάγγελμα προς το ΑΕΙ τους. Για την απόσυρση της διάταξης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει πολύ σοβαρές αντιρρήσεις για αυτό το άρθρο».

Συγκεκριμένα, τα μέλη ΔΕΠ των Οδοντιατρικών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τη στάση τους. Μάλιστα, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «με μεγάλη απογοήτευση και έντονη δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε, για δεύτερη φορά, το «γράψε-σβήσε» του Άρθρου 15 που αφορούσε τη ρύθμιση «οφειλών», από παρακράτηση ποσοστού από τα εισοδήματα ελεύθερου επαγγέλματος, μελών Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. στους οικείους ΕΛΚΕ. Η μη επαναφορά του Άρθρου 15 από το Σχέδιο Νόμου είναι αδικαιολόγητη και άδικη για τους παρακάτω λόγους:

-Είναι πρόκληση «στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», η διάκριση των δύο κατηγοριών Πανεπιστημιακών Δασκάλων με ελεύθερο επάγγελμα (μέλη εταιρειών και φυσικά πρόσωπα) σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας και μάλιστα με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας (άρθρο 27 του ν. 4415/2016) (ΦΕΚ Α 159/6-9-2016). Τα μέλη Δ.Ε.Π. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ατομικά (στους οποίους η πρόβλεψη του νόμου για ρύθμιση «οφειλών» επί των ακαθάριστων εσόδων δεν έχει νομοθετικό προηγούμενο) πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους ισότητας και ισονομίας σε σχέση με τους Καθηγητές-μέλη Εταιρειών (στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε περαίωση για τις συγκεκριμένες «οφειλές», καταβάλλοντας μόνο το 20% της συνολικής «οφειλής» που βεβαιώνεται επί του καθαρού εισοδήματος).

– Είναι πρόκληση «στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», η μη εφαρμογή της παραγραφής των «οφειλών» παρελθόντων ετών πέρα της πενταετίας και στους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους όπως στους άλλους πολίτες, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΟλΣτΕ 1738/2017, δεδομένου ότι η εν προκειμένω παρακράτηση θα γίνεται από το εισόδημα.

– Είναι πρόκληση «στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», ο χαρακτήρας της υποχρεωτικής παρακράτησης του 15% που βαρύνει τα ακαθάριστα έσοδα μελών Δ.Ε.Π. από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος υπέρ του ΕΛΚΕ των Α.Ε.Ι., ως δημόσιου-κρατικού εσόδου, αφού η παρακράτηση αυτή δεν ισχύει για κανέναν άλλο Δημόσιο Λειτουργό αλλά και σε κανένα Πανεπιστημιακό Λειτουργό του Εξωτερικού.

– Σχετικά με την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας των Οδοντιατρικών Τμημάτων Α.Π.Θ. και ΕΚΠΑ, επισημαίνουμε ότι τα μέλη Δ.Ε.Π. παράγουν και μεταδίδουν την γνώση με την διδασκαλία και την έρευνα σε Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές σε 8ωρη καθημερινή βάση (θεωρητικά μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, κλινικές), Full-time 5 μέρες την εβδομάδα (χωρίς να λαμβάνουν μέχρι σήμερα την αμοιβή που δικαιούνταν για την κλινική και θεωρητική διδασκαλία τους στο Π.Μ.Σ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.3685/2014 και το άρθρο 36 του ν.4485/2017). Έτσι, συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής όσο και στην οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου, ασκώντας σημαντικό κοινωνικό έργο προσφέροντας Οδοντιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες οικονομικά αδύναμους ασθενείς.

Την ύστατη στιγμή, απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί με τους εκπροσώπους των Καθηγητών και τις Διοικήσεις των δύο Οδοντιατρικών Σχολών και να συντονίσει έναν εξαντλητικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων με στόχο να λυθεί με καλή θέληση και διάθεση απ’ όλες τις πλευρές το χρόνιο και οξύτατο πρόβλημα των μελών Δ.Ε.Π. με ελεύθερο επάγγελμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή