Επιμένει σε επιτροπή συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου ο Ακιντζί

Επιμένει σε επιτροπή συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου ο Ακιντζί

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηνύματα αναφορικά με τη διακαναλική συνέντευξη του Μουσταφα Ακιντζι δεν ήταν θετικά. Η Ε/κ πλευρά τα είχε λάβει και στο παρασκήνιο τα μηνύματα αυτά και ανέμενε την εν λόγω συνεντευξη για να βγάλει συμπεράσματα αναφορικά με το που στέκεται η τ/κ πλευρά νοούμενου ότι ο διαλογος ανάμεσα στις πλευρες εχει διακοπει για μεγάλο διάστημα.

Ωστόσο δεν ξέφυγε απο το blame game, ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου για το οποίο κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά για μονομερείς ενέργειες, παραμένοντας ουσιαστικά στη γραμμή που τόσο ο ιδιος όσο και η Τουρκία έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα.

Αυτή εξαντλείται πλέον στη δημιουργία επιτροπής για τη διαχείριση, που όμως παίρνει το χαρακτήρα ΜΟΕ αν και δεν εχει πέσει έτσι στο τραπέζι κατα την προηγούμενη περίοδο, και σε εν γενει αλλαγής στάσης απο την Ε/κ και στο ΦΑ αλλα και στο κυπριακο. Μάλιστα απο τα λεγόμενα Ακιντζι που έδωσε κάλυψη στον Οζερσαι, θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά για το αν υπήρξε ή όχι τελικά συνάντηση του με αξιωματούχους της ΕΝΙ, θέλοντας να δείξει πως οι οποιες συναντήσεις δεν περιορίστηκαν εκεί.

Τα προαναφερθέντα και δη τα περι ΦΑ δεν αποτέλεσαν έκπληξη σύμφωνα με αρμόδιες πηγες οι οποιες κλήθηκαν να σχολιάσουν στην «Κ».

Το σημείο δε που φαίνεται να προκαλεί τη μεγαλύτερη ενόχληση για την Ε/κ πλευρά είναι η θέση που κατέθεσε και απόψε ο Ακιντζι ότι η φθηνότερη επιλογή για μεταφορά του ΦΑ είναι διαμέσου της Τουρκίας. Κάτι που όπως λένε πηγές, ακόμη και λυμένο να ήταν το κυπριακο η τ/κ πλευρά αυτήν την άποψη θα την έβαζε στο τραπέζι εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας τελικά.

«Είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας ή της Κύπρου που θα προτάξουμε και θα προασπίσουμε», έθεσε το ερώτημα αρμόδια πηγή.

Επανέλαβε τα του Κρανς Μοντανα

Για την ωρα δεν διαφαίνεται προοπτική συνάντησης με τον Μουσταφα Ακιντζι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικά εφόσον επαναλαμβάνονται γνώριμες θέσεις και μάλιστα την ίδια ωρα απορρίπτονται ιδέες που θα μπορούσαν να πάνε μια ενδεχόμενη νέα διάσκεψη στο βήμα παρακάτω.

Μια εξ αυτών την οποία ήθελε η Ε/κ πλευρά είναι η συμμετοχή των μόνιμων μελων του ΣΑ των ΗΕ. Αυτή απορρίφθηκε απο τον Ακιντζι στη διακαναλική και ο ιδιος τόνισε πως αν γίνει νέα διάσκεψη θα εχει την προηγούμενη σύνθεση.

Ωστόσο εκλείπει απο αυτή τη θέση το ποιος θα εχει τον έλεγχο στο

μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, εφόσον τα ΗΕ θέλουν να έχουν ρόλο, και δεν μπορούν παράλληλα οι εγγυήτριες να ελέγχουν τον εαυτό τους. Σημείο που αποτέλεσε πεδίο μεγάλης διαφωνίας στο Κρανς Μοντανα.

Ωστόσο φαίνεται ως σημείο πίεσης προς την Ε/κ πλευρά αλλα και με αποδεκτες και εκτός χωρας τα όσα αναφέρονται απο τον Ακιντζι για μοντέλο δυο κρατών υπό τη σκεπή της ΕΕ. Στην ουσία η ρητορική αυτή εμπεριέχεται μέσα στη λογική ότι η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει την πορεία της αν δεν υπάρξει λύση, επιχείρημα που ακούγεται πολλακις ή σε περιοδους αδρανειας του κυπριακού ή σε περίοδο που οι πλευρες κοντεύουν σε διάστημα συνομιλιών.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή