ΣΕΒ: Κατάργηση εισφορών εργαζομένων και διανεμητικό σύστημα κύριων συντάξεων

ΣΕΒ: Κατάργηση εισφορών εργαζομένων και διανεμητικό σύστημα κύριων συντάξεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδύσεις είναι το κλειδί που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των συντελεστών φορολογίας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, με στόχο μία βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία υποστηρίζει ότι: «Το όποιο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος δεν πρέπει να μας κρατά εγκλωβισμένους στα γρανάζια της αδράνειας. Οι αναδιανεμητικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά εάν πρώτα δεν υπάρξει ανάπτυξη. Συνεπώς, έχει έλθει πλέον η ώρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα προσαρμογής, να εφαρμοσθούν πολιτικές που να δίνουν κίνητρα για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών».

Ο ΣΕΒ στον τίτλο του εβδομαδιαίου δελτίου κάνει λόγο για «οικονομική πολιτική νέας γενιάς» παρουσιάζοντας την πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά εφόσον, πρώτον, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους δανειστές, μεταφερθούν πόροι από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις, ύψους δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και μίας ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ από εκεί και πέρα σε μόνιμη βάση, ικανές να δημιουργήσουν ρυθμούς ανάπτυξης που να καθιστούν το χρέος βιώσιμο από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Δεύτερον, να καταργηθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων (6,67% επί του μεικτού μισθού) και να δημιουργηθεί ένα διανεμητικό σύστημα για τις κύριες συντάξεις, και ένας κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στις επικουρικές συντάξεις.

Τέλος, πρέπει να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα με ενοποίηση και μείωση συντελεστών (20% βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για ΦΠΑ).

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, είναι ενδεικτικές μιας νέας γενιάς παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής, που αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στην εφαρμογή τους και λαμβάνουν ως δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ειδικότερα, η κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου, διατηρεί ανέπαφο το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, και, συνεπώς, συντελεί στην αποδοχή από την κοινωνία της αναγκαίας επέκτασης της φορολογικής βάσης. Τέτοιου είδους προτάσεις, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ, «έχει ανάγκη ο τόπος μας, καθώς εντάσσονται στη λογική του ότι η ευημερία κερδίζεται, και δεν χαρίζεται με δανεικά, όπως στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή