Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη»

Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές «λάσπης», στις οποίες θα σύρει τη χώρα η κυβέρνηση, προέβλεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες το βράδυ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διαμηνύοντας ότι, όταν ρέει η λάσπη, «δεν υπάρχουν καθαροί νικητές και ηττημένοι» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κοινωνία «θέλει να φύγουμε απ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον και να μιλήσουμε για το μέλλον». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτες» για τη σύγχρονη δημοκρατία παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι κολακευτικές», αλλά κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με την Πολωνία.

Συνομιλώντας με τον γνωστό δημοσιογράφο Martin Wolf, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και στο μότο «ευκαιρίες αντί για επιδόματα», προανήγγειλε κυβέρνηση τεχνοκρατών και τόνισε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας, την οποία, όπως είπε, «δεν διαπραγματεύομαι». Ερωτηθείς για τις διώξεις έναντι του Ανδρέα Γεωργίου, επανέλαβε πως δεν σχολιάζει εν εξελίξει υποθέσεις, τόνισε, ωστόσο, ότι «ήρθε η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία». Παραδέχθηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του στην επίτευξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας στις εκλογές είναι «ο κυνισμός και η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα», εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση πως έχουν συντελεστεί αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι θα ζητήσει εντολή «για σαφή πολιτική αλλαγή».

Νωρίτερα, και λίγες εβδομάδες αφότου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το προαύλιο της ΑΣΟΕΕ για να αναδείξει το πρόβλημα της ανομίας στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε πέρασμα από την Ερμού για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τους βανδαλισμούς. Το μήνυμα είναι το ίδιο και το εκπέμπει εμφατικά: η κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή στα φαινόμενα βίας και ανομίας, ενώ ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν με μια κυβέρνηση Ν.Δ. «Εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού, οι γνωστοί – άγνωστοι ήρθαν, έσπασαν, βανδάλισαν και έφυγαν ανενόχλητοι. Το έχουν κάνει πολλές φορές και απειλούν ότι θα το ξανακάνουν και στο μέλλον», δήλωσε στο πέρασμά του από τον εμπορικό πεζόδρομο ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας και πάλι την κυβέρνηση ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ανοχή της σε φαινόμενα ανομίας που απειλούν ζωές και περιουσίες πολιτών. Επανέλαβε, δε, ότι «αυτά θα σταματήσουν» και ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν, ώστε όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς. Είχε προηγηθεί –και όχι τυχαία– ανακοίνωση στην οποία η Ν.Δ. δήλωνε την «απερίφραστη καταδίκη» της για την επίθεση σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καισαριανή, δηλώνοντας ότι στέκεται «αταλάντευτα απέναντι σε κάθε μορφής βίας» και υπονοώντας ότι δεν κάνει το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ο νόμος και η τάξη παραμένουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένως έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται για «δεξιά ατζέντα», αλλά για ατζέντα της κοινής λογικής, καθώς «ελευθερία χωρίς ασφάλεια» δεν υπάρχει.

Η Πειραιώς επανήλθε χθες μέσω του ανασχηματισμού στους κ. Πάνο Καμμένο, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντας την παραμονή τους «επιβεβαίωση της αδυναμίας» του πρωθυπουργού να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση, παρά τις ενδείξεις εμπλοκής τους σε σκάνδαλα.

Απόφαση για Προανακριτική την Πέμπτη

Τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης θα κληθεί η εθνική αντιπροσωπεία να αποφασίσει επί της προτάσεως της Ν.Δ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για τους υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, που όπως είναι γνωστό κατατέθηκε προ ολίγων 24ώρων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποθέσεις τιμολόγησης φαρμάκων, βάσει εγγράφων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τις εισαγγελικές αρχές. Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αποφασίστηκε χθες στη διάσκεψη των προέδρων, θα αρχίσει το μεσημέρι της ημέρας εκείνης και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία – προφανώς σε τρεις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που αναφέρονται στην πρόταση της Ν.Δ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων στο περιστύλιο, η πολιτική ένταση στο Κοινοβούλιο θα κλιμακωθεί εκ νέου, μόνο λίγες ημέρες μετά την περιπετειώδη συνεδρίαση για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί τη Novartis και στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, πλην όμως η «γαλάζια» πρόταση αναμένεται να απορριφθεί, αφού η δικομματική πλειοψηφία κάθε άλλο παρά συναινεί σε μια τέτοια διαδικασία.

Το κλίμα έντασης στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο, θα έχει κάνει από την αρχή της εβδομάδας την εμφάνισή του στη Βουλή: Το απόγευμα της Δευτέρας προγραμματίστηκε να συγκληθεί για πρώτη φορά η ειδική επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, που συγκροτήθηκε στη βάση της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή