Εκκληση του ΟΗΕ στη Ρωσία για τη Συρία

Εκκληση του ΟΗΕ στη Ρωσία για τη Συρία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκκληση στη Ρωσία να αναβαθμίσει το ανθρωπιστικό της σχέδιο στην ανατολική Γούτα, που πολιορκείται ανηλεώς από τον συριακό στρατό, απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι το ρωσικό σχέδιο για πεντάωρη εκεχειρία, σε ημερήσια βάση, στην ανατολική Γούτα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να είναι δυνατή η παροχή ιατρικής βοήθειας και η ασφαλής απομάκρυνση όσων χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, χωρίς αυτή να συνδέεται με ανταλλαγές αιχμαλώτων. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραιτηθούμε γιατί τότε θα ζήσουμε την επανάληψη αυτού που συνέβη στο Χαλέπι», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, παραπέμποντας στο μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που είχε η νίκη του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ επί των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στη μεγαλύτερη πόλη του συριακού Βορρά.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, περισσότεροι από 550 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Γούτα, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της Δαμασκού, από τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες που χρησιμοποιούν την ανατολική Γούτα ως ορμητήριο για εκτόξευση πυραύλων εναντίον της Δαμασκού σκότωσαν τέσσερις αμάχους που ήθελαν να φύγουν από την πολιορκημένη περιοχή. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Βλαντιμίρ Ζαλατούχιν, οι αντάρτες βομβαρδίζουν τον διάδρομο απομάκρυνσης των αμάχων για να εμποδίσουν την εφαρμογή του ρωσικού ανθρωπιστικού σχεδίου. Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, αξιωματούχος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει περίπου 20 στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και πρόσφατα αναβάθμισαν τα οπλικά συστήματα που παραδίδουν στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τις δηλώσεις Βενεντίκτοφ ως δικαίωση της τουρκικής εισβολής στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Στο Αφρίν έφτασε χθες η πρώτη αυτοκινητοπομπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, όπως ανακοίνωσε χθες η Γιολάντα Ζακμέ εκ μέρους της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από 29 φορτηγά και μετέφερε 430 τόνους τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, έχοντας πάρει άδεια και από τα δύο εμπόλεμα μέρη. «Η πλειονότητα (των κατοίκων του Αφρίν) ζει υπό άθλιες συνθήκες», δήλωσε η Ζακμέ, εκτιμώντας ότι το 30% του πληθυσμού έχει ήδη εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή