Η Νουί ζητεί ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Νουί ζητεί ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειδική» χαρακτήρισε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) Ντανιέλ Νουί, μιλώντας χθες στην πρώτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Το ζήτημα του χρέους τις έχει πλήξει ισχυρότερα από ό,τι άλλες χώρες», τόνισε. Η κ. Νουί χαιρέτισε την επιστροφή των τραπεζών στην ομαλότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, «με τη διεύρυνση των διοικητικών συμβουλίων τους με νέους και έμπειρους τραπεζίτες, οι οποίοι μένει να αποδείξουν τη φήμη τους, κάτι που θα τις βοηθήσει ώστε και να μεταβάλουν τη νοοτροπία τους».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «το πρωτεύον ζήτημα», όπως το χαρακτήρισε, για τις ελληνικές τράπεζες, έκανε λόγο για «τεράστιο πρόβλημα», που «τις εμποδίζει από το να διαθέτουν πόρους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες» και να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν δράση», τόνισε η κ. Νουί. «Ηδη έχουν σημειώσει πρόοδο», είπε, αναφερόμενη στο νομικό πλαίσιο και στη νέα δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ένα σωστό βήμα», προσέθεσε, «όμως πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να προβλέπεται και η προστασία των συμβολαιογράφων που έχουν δεχθεί επιθέσεις».

Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ύπαρξη ισχυρών τραπεζών με ρευστότητα και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των οποίων ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 5,5%. Πάντως, σε σχέση με το 2015, οι μακροοικονομικές προοπτικές και η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έχουν βελτιωθεί, όπως ανέφερε. Σημείωσε ότι το ύψος του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA) ανερχόταν, τον Ιούνιο του 2015, σε 86 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι 16 δισ. ευρώ.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε ότι το Brexit δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οπως σημείωσε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2008, οι απώλειες, που υπήρξαν λόγω κρίσης, έχουν σήμερα ανακτηθεί, η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε το 2017, οπότε το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε. Επίσης, οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης και μεταποίησης εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν, προχθές, πρώτη φορά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, στέφθηκαν με επιτυχία, στέλνοντας το μήνυμα ότι βελτιώνεται η πιστωτική κουλτούρα στην Ελλάδα. Πρώτη φορά, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ αποτελεί σηματωρό το γεγονός ότι το 2017 οι ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα από το 2014.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Στη δική του παρέμβαση χθες στο Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε με νόημα για την ανάγκη θωράκισης των θεσμών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, είπε, «να υπονομεύεται η Δικαιοσύνη από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις και επικοινωνιακά κόλπα». Δεν είναι συμβατό το κράτος δικαίου με «λαϊκά δικαστήρια» και «με μια κυβέρνηση που οραματίζεται ότι μπορεί να παίζει τον ρόλο του αστυνομικού, του εισαγγελέα και του δικαστή». Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε «μπορούμε να μείνουμε όμηροι ιδεοληψιών που κρατούν την οικονομία μας σε τέλμα και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους» ή να «τολμήσουμε να σπάσουμε τις προκαταλήψεις δεκαετιών και να υιοθετήσουμε καλές ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές που πέτυχαν αλλού».

Μιλώντας νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας μπορεί να ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προτιμήσει το σχέδιο της προληπτικής γραμμής στήριξης έναντι της αβεβαιότητας και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται η επιλογή της «καθαρής εξόδου».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Παντελή Καψή για την υπόθεση Novartis, είπε: «Εγώ δεν είμαι εκδικητικός ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν», προτάσσοντας ένα μέτωπο των δυνάμεων της υπευθυνότητας απέναντι στον λαϊκισμό.

Στη συζήτηση παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που διαφώνησε με τον κ.Βενιζέλο όσον αφορά στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή