ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες καθυστερήσεις στην πώληση της Forthnet

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Η νέα καθυστέρηση είναι απότοκη και των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η υποβολή των προσφορών για τη Forthnet, που έχει προγραμματιστεί για 16 Μαρτίου, δεν θα περιλάβει δεσμευτικές προσφορές βάσει των οποίων θα προέλθει ο προτιμητέος επενδυτής, αλλά προσφορές που θα οδηγήσουν τους πωλητές να επιλέξουν δύο - τρεις «προτιμητέους επενδυτές», με τους οποίους θα διαπραγματευθούν το τελικό τίμημα εξαγοράς.

Στην πράξη, η υποβολή προσφορών θα ανοίξει μια τρίτη φάση στον διαγωνισμό, όπου θα γίνουν κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις μεταξύ πωλητών και ενός μικρού αριθμού ενδιαφερομένων. Οι τελευταίοι θα λάβουν και όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν την οριστική (δεσμευτική) προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι ακόμη δεν έχουν πλήρη εικόνα για τα νομικά και οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης που πωλείται. Αυτό θα συμβεί μετά την 16η Μαρτίου και σε επιλεγμένο αριθμό ενδιαφερομένων.

Η νέα καθυστέρηση είναι απότοκη και των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η μονομερής κίνηση που πραγματοποίησε πριν από λίγες εβδομάδες η διοίκηση της Forthnet αφήνει μετέωρο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης, το οποίο ευλόγως οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές της θα πρέπει να γνωρίζουν σε τίνος τα χέρια βρίσκεται. Καλώς ή κακώς, το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αποτελεί βασικό μοχλό επιλογής της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova.

Το θετικό για τους πωλητές και την ίδια τη Forthnet είναι ότι ο ΟΤΕ δείχνει να μην πολυενδιαφέρεται για τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Σε άλλη περίπτωση, εκτιμάται ότι με τις οικονομικές του δυνάμεις θα μπορούσε να σαρώσει και το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ως συνέπεια, οι περισσότερες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Επιχειρήσεις (ΠΑΕ) οδεύουν εκ νέου στην «αγκαλιά» των Forthnet/Nova, αναμφίβολα με χαμηλότερο τίμημα. Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν θα αργήσουν οι ανακοινώσεις των πρώτων συμφωνιών για τις μεγάλες ΠΑΕ που ενδιαφέρουν περισσότερο. «Αν συμφωνήσουν οι 4-5 μεγαλύτερες ΠΑΕ, τότε αναπόφευκτα και οι μικρότερες (ΠΑΕ) θα επιδιώξουν την ένταξή τους στην ίδια συνδρομητική πλατφόρμα», παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος της αγοράς. «Δεν έχει νόημα να περιέλθουν σε μια άλλη πλατφόρμα τα δικαιώματα μιας ή περισσότερων ομάδων».

Σε ό,τι αφορά τους ενδιαφερόμενους, όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός δεν θα είναι «περίπατος» για τις εταιρείες στρατηγικού ενδιαφέροντος Vodafone-Wind. Αντίθετα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά κύριο λόγο η Providence με τον ΑΝΤ1 και δευτερευόντως οι επενδυτικές Pillarstone και Golden Tree. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην πρώτη ενδιαφερόμενη κοινοπραξία των Providence-AΝΤ1, ο ΑΝΤ1 φέρεται να είναι ο βασικός ενδιαφερόμενος και όχι η Providence, όπως εθεωρείτο αρχικά.

Η νέα καθυστέρηση στην πώληση της Forthnet δεν σημαίνει ότι η διαδικασία ωθείται στις καλένδες. Απλώς λαμβάνει μικρή παράταση, καθώς η αναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της Super League μπορεί να σημαίνει σημαντικό κέρδος για τους πωλητές της εταιρείας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ