Δάνειο ΕΤΕπ στη ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου αερίου

Δάνειο ΕΤΕπ στη ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου αερίου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενίσχυση της ΕΤΕπ θα προχωρήσουν τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια. Χθες η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 48 εκατ. ευρώ με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών και αποπληρωμής 20 χρόνων.

Το δάνειο, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης του έργου για την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε 18 πόλεις τριών περιφερειών της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα. Η κατασκευή των δικτύων διανομής αερίου αφορά  την εγκατάσταση 1.215 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτιρίων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΔΕΔΑ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θ. Τερζόπουλος και από πλευράς ΕΤΕπ ο κ. Μάσιμο Νόβο και ο επικεφαλής της τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο κ. Ι. Καλτσάς. Η ΔΕΔΑ αποτελεί τον διαχειριστή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της σύμβασης, στόχος είναι η επέκταση του δικτύου φυσικού αρείου και στη Δυτική Μακεδονία. «Η σημερινή ημέρα με την υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί τη δυναμική επέκταση δικτύων φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης και συμπλήρωσε «η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει μεγάλη σημασία τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς τα έργα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν με την πρώτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 1992, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΔΑ, ο κ. Τζώρτζης σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη καταβάλει τα 5,5 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου και δεσμεύεται άμεσα να καταβάλει επιπλέον 9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα επανεπενδύει τα κέρδη της ΔΕΔΑ για τα επόμενα χρόνια ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή