Η Exxon αποχωρεί από κοινοπραξίες με τη ρωσική Rosneft

Η Exxon αποχωρεί από κοινοπραξίες με τη ρωσική Rosneft

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει ορισμένες από τις κοινοπραξίες που έχει με τη ρωσική Rosneft. Πρόκειται για κοινοπραξίες που δημιούργησε η ExxonMobil με τη Rosneft, όταν διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν πράγματι προκαλέσει προβλήματα στη συνεργασία της με τη ρωσική εταιρεία. Από κοινού με τη Rosneft, πάντως, διευκρίνισε πως η απόφασή της αυτή δεν πρόκειται να πλήξει το κοινό σχέδιο των δύο εταίρων στη Σαχαλίνη, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας. Η κοινοπραξία αυτή παράγει περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Το θέμα αφορά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στις ρωσικές επιχειρήσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τότε, η ExxonMobil είχε ταχθεί κατά των κυρώσεων, υποστηρίζοντας πως αποβαίνει εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ αφήνει τις ενεργειακές επιχειρήσεις άλλων χωρών να δραστηριοποιούνται στην πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα στον κόσμο. Πράγματι, οι κυρώσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις εργασίες κοινών σχεδίων της Exxon και της Rosneft σε ένα σημαντικό κοίτασμα στον Αρκτικό Κύκλο. Το 2012, οι δύο εταίροι παρουσίασαν κοινό σχέδιό τους για επένδυση ύψους 500 δισ. δολ. για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα και στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής. Προχώρησαν, άλλωστε, σε περαιτέρω συμφωνίες μέσα στο 2014.

Σχολιάζοντας την απόφαση του εταίρου της, η Rosneft τόνισε ότι οι κοινοπραξίες από τις οποίες θα αποχωρήσει η Exxon αφορούν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και συγκεκριμένα ένα σύνολο 12,3 δισ. τόνων πετρελαίου και 15,2 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικό αέριο. Εξέφρασε, άλλωστε, την εκτίμηση πως η αποχώρησή της από τα σημαντικά αυτά σχέδια θα προκαλέσει μεγάλες ζημίες στην Exxon. Σημειωτέον ότι η Exxon ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο είχε ζημίες ύψους 200 εκατ. δολ., εξαιτίας ακριβώς της επικείμενης αποχώρησής της από τα κοινά σχέδια με τη Rosneft. Παράλληλα, πάντως, η Rosneft τόνισε πως θα παραμείνει ανοικτή σε μια πιθανή επιστροφή της Exxon στα κοινά τους σχέδια «όταν καταστεί εφικτό από νομικής απόψεως». Προσέθεσε, μάλιστα, πως η Exxon αναγκάστηκε να λάβει μια «προβλεπόμενη» απόφαση και εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει στην υλοποίηση των ίδιων σχεδίων με τις δικές της δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 και στο πλαίσιο της πολιτικής των κυρώσεων η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε στην Exxon πρόστιμο δύο εκατ. δολαρίων για τις συνεργασίες της με τη Rosneft. Προκάλεσε τότε την αντίδραση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού που μίλησε για «καπρίτσιο» των ΗΠΑ και έσπευσε να εφεσιβάλει την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή