Ερευνα για πολιτική κοινωνικοποίηση εφήβων

Ερευνα για πολιτική κοινωνικοποίηση εφήβων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική κοινωνικοποίηση των εφήβων μελετά το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η έρευνα διενεργείται σε μικρό αριθμό επιλεγμένων σχολείων, με ερωτήσεις που αφορούν και γεγονότα όπως οι δραματικές ημέρες μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Οι ερωτήσεις αυτές προκαλούν αντιδράσεις γονέων, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολιτικού περιεχομένου, κάτι που δεν συνάδει με την ηλικία των παιδιών. Αυτό, ωστόσο, αντικρούεται από επιστήμονες όπως η Μάρω Παντελίδου – Μαλούτα, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Παν. Αθηνών, η οποία μετείχε στην πρώτη ανάλογη έρευνα το 1982.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ Νικόλαος Δεμερτζής, η έρευνα θα υλοποιηθεί σε σχολεία, ΑΕΙ και διαδικτυακά. Το σκέλος για τους εφήβους πραγματοποιείται από δύο ερευνήτριες του ΕΚΚΕ σε πέντε σχολεία της Αθήνας, με συμμετοχή περίπου 1.000 μαθητών γυμνασίου. Η πραγματοποίησή της γίνεται υπό την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Χθες, υπήρξαν αντιδράσεις γονέων που θεώρησαν ότι μέσω των ερωτήσεων οι έφηβοι καλούνται να τοποθετηθούν επί γεγονότων που έχουν σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Και άρα η όποια απάντηση των παιδιών θα τα προσδιορίσει πολιτικά και θα μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι υπάρχουν ερωτήσεις προς τα παιδιά για την ιδεολογικο-πολιτική ταυτότητα των ίδιων και των γονιών τους αλλά και για γεγονότα όπως του Δεκεμβρίου του 2008. Γεγονότα που έχουν δεχθεί διάφορες ερμηνείες. Για παράδειγμα, κάποιοι τα ονομάζουν «εξέγερση», ενώ ορισμένοι τους αποδίδουν κινηματικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές δήλωσαν στην «Κ» ότι για λόγους δεοντολογίας δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν τα ερωτηματολόγια σε μια έρευνα υπό εξέλιξη. Πάντως, τις επικρίσεις αντέκρουσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης δηλώνοντας στην «Κ» ότι οι ερωτήσεις είναι «ουδέτερες» και οι απαντήσεις ανώνυμες και αποδίδοντας τις επικρίσεις σε «τυχόν προεπιστημονικά σύνδρομα». «Πρόκειται για κλασική έρευνα πολιτικής κοινωνικοποίησης των νέων. Η εφηβεία αποτελεί εξαιρετικής σημασίας φάση, καθώς εκεί διαμορφώνονται και εμπεδώνονται βασικές πολιτικές προδιαθέσεις των παιδιών.

Μελετώντας τις απόψεις τους, μπορούν να εξαχθούν προβλέψεις για μείζονα ζητήματα της δημοκρατίας», ανέφερε στην «Κ» η κ. Παντελίδου – Μαλούτα, ενισχύοντας την επιστημονική αξιοπιστία της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή