Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ωδή για τα ποτάμια που εγκιβωτίσαμε

Κύριε διευθυντά
Ανατρέχοντας σε κάποιο σύγγραμμα, συμπτωματικά ανακάλυψα αναφορές για τα τρία ποτάμια της Αθήνας που πια δεν είναι ορατά, τον Κηφισό, τον Ιλισό και τον Ηριδανό.

Ενώ κατά την αρχαιότητα είχαν ιερή και θεϊκή υπόσταση και ήταν χώρος αναψυχής και περισυλλογής, εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες ίσως να είμαστε ο μοναδικός λαός που προτίμησε τον εγκιβωτισμό των ποταμών (αλλά και χειμάρρων και ρεμάτων) προκειμένου το κράτος να γλιτώσει την καταβολή απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη οδών. Ετσι περπατάμε ανύποπτοι τη βουερή Μιχαλακοπούλου, την Καλλιρρόης, ακόμη και την Καποδιστρίου και την Ιερά Οδό, όπου υπογείως διέρχεται ακόμη το παντοδύναμο ύδωρ κατεβαίνοντας από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, για να φθάσει μέχρι το Φάληρο και να χυθεί στον Σαρωνικό Κόλπο.

Ομως, δεν κελαρύζουν πια τα νερά ούτε καταφεύγουν πουλιά πάνω στα δέντρα και στις καλαμιές ούτε ευωδιάζουν πια τα κλαδιά τους...

Μαριλενα Τερζη, Μαρούσι

Στύβοντας τη μύγα, ζυγίζοντας το ξίγκι

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Τσίπρας, για να δελεάσει τους ψηφοφόρους και να τους αποσπάσει την ψήφο, είχε δηλώσει ότι θα έσχιζε τα δύο μνημόνια που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με μονοκονδυλιά θα διέγραφε το επαχθές χρέος της Ελλάδος προς τους δανειστές. Ως προς τα μνημόνια, όχι μόνον δεν τα έσκισε, αλλά διά της υπογραφής του προσέθεσε και ένα τρίτο, αθροιστικώς επαχθέστερο των δύο προηγούμενων. Για το χρέος επείσθη τελικώς από το ΔΝΤ να μην το διαγράψει και ζημιώσει έτσι τους δανειστές, αλλά να το καταστήσει βιώσιμο, από μη βιώσιμο που ήταν, τότε, όπως παγίως υποστήριξε το διεθνές ταμείο. Ηδη φθάσαμε στο 4ο έτος συριζαϊκής διακυβερνήσεως και το επαχθές χρέος της χώρας όχι μόνο δεν κατέστη βιώσιμο, αντιθέτως έγινε ακόμα πιο επαχθές με την προσθήκη άλλων 100 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 με υπουργό των Οικονομικών τον «περισπούδαστο» Γιάνη Βαρουφάκη, όπως συχνά πυκνά αναγράφει ο αθηναϊκός Τύπος.

Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας πήρε στροφή 180 μοιρών, στροφή την οποία οι γελοιογράφοι απεκάλεσαν επί το δημώδες «κωλοτούμπα». Εδιωξε τον «πολύπειρο» υπουργό του με τα πουκάμισα απέξω, όπως ευστόχως τον αποκαλεί ο αξιόλογος δημοσιογράφος της «Κ» Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος πάσχιζε επί έξι συναπτούς μήνες να βγάλει τους αρχαιότερους Ευρωπαίους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δυστυχώς, την τακτική αυτή της κυβέρνησης υιοθέτησαν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι όταν ένας ψηφοφόρος μη συριζαίος διαμαρτύρεται για τις κακές κυβερνητικές πράξεις γενικώς και ιδιαίτερα για τη φορολογική της πολιτική, ανταπαντούν άνετα ότι «τα ίδια έκαναν και οι άλλοι» και εννοούν τις προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις. Σπεύδω να προσθέσω πολύ συνοπτικά ενδεικτικώς τρεις νομοθετικές πράξεις φορολογικού περιεχομένου, που είναι τελείως διαφορετικές και δεν έχουν καμία ομοιότητα με αυτές που είχαν υιοθετήσει και εφαρμόσει επί σειράν ετών οι προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις.

α) Η καταβολή –του σπουδαιότερου φόρου, του φόρου εισοδήματος– ολόκληρου του ποσού κατά την προθεσμία της πρώτης δόσης παρείχε στον φορολογούμενο μια λογική και γενναία έκπτωση του φόρου από 10%. Πράγμα που δεν πραγματοποιεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Επομένως ανακριβολογούν ή επί το λαϊκότερον ψεύδονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνησή τους πράττει τα ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

β) Οι φόροι, γενικώς προς διευκόλυνση των πολιτών, καταβάλλονται, ως γνωστόν, στις τράπεζες και όχι στα δημόσια ταμεία, και στη συνέχεια αποδίδονται στο Δημόσιο. Λογικό και δίκαιο είναι οι τράπεζες να εισπράττουν μια αμοιβή για την εργασία τους αυτή, τη λεγόμενη προμήθεια. Οι φοροτεχνικοί του υπουργείου Οικονομικών έκαμαν τα μαθηματικά τους και διαπίστωσαν ότι οι πάσης φύσεως προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια, και αποφάσισαν με τη δαπάνη αυτή από το νέο έτος να βαρύνονται οι φορολογούμενοι και όχι το Δημόσιο.

γ) Προσφάτως, με νέο νόμο, που ισχύει από την αρχή του νέου έτους, υποχρέωσαν τα διάφορα καταστήματα πωλήσεως τροφίμων κ.λπ. να χρεώνουν τις σακούλες που τοποθετούν τα τρόφιμα και λοιπά είδη, εκτός από την αξία της συσκευής, και με φόρο προστιθέμενης αξίας, τον γνωστό ΦΠΑ, και μάλιστα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 24%, με την περίεργη ονομασία στις φορολογικές αποδείξεις ως «Περιβαλλοντικό τέλος - Σακούλα», πράγμα που δεν έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τελειώνω με το συμπέρασμα ότι η αριστερή κυβέρνησή μας προσπαθεί να βγάλει φόρους ακόμα και από καταστάσεις που ελάχιστα μπορούν να αποφέρουν ή, κατά τη λαϊκή ρήση, «να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι».

Κωνσταντινος Ψηφης, Εκπαιδευτικός, Βόλος

Με την «τεχνογνωσία» πρώην πρέσβεων

Κύριε διευθυντά
Στις 5 Φεβρουαρίου, 15 πρώην πρέσβεις της Ελλάδος υπογράψαμε κοινή δήλωση για το Σκοπιανό. Με κοινή εμπειρία πλέον των, συνολικά, 525 ετών υπηρεσίας της πατρίδας εντός και, κυρίως, εκτός Ελλάδος σε καίρια πόστα, αποκτήσαμε μια ευρύτερη εικόνα της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα, περιφερειακής πραγματικότητας στις διεθνείς σχέσεις.

Η δήλωσή μας, λακωνική αλλά εμπεριστατωμένη, πέραν κάθε έννοιας προπαγάνδας, σκοπούσε στην ενημέρωση των συμπατριωτών μας αντικειμενικά για το πρόβλημα με τη γείτονα.

Η θέση μας ότι ο ουσιαστικός, γραμματικά και ουσία, όρος Μακεδονία είναι σαφώς ισχυρότερος κάθε άλλου. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας επιθετικός προσδιορισμός, όπως μακεδονική, συμπληρούμενος με έναν ουσιαστικό, γιατί όχι γεωγραφικό, όρο π.χ. Δαρδανία-Βαρδαρία, θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του συνόλου των λαών στη γείτονα, θα ικανοποιούσε την κοινή γνώμη σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και τις μειονότητες στη γείτονα, και θα έληγε το ονοματολογικό.

Η ηγεσία του ΥΠΕΞ ακολούθησε την πεπατημένη, ατυχώς, αν μη τι άλλο, νοοτροπία του να ασκεί τη διαπραγματευτική της πολιτική με βάση ατύπως ή και προφορικά μόνο συζητηθέντα και ουδόλως συμφωνηθέντα και υπογραφέντα. Τοιουτοτρόπως, εμείς βασίζουμε τη διαπραγματευτική μας τακτική σε μια λαθεμένη στρατηγική. Αντί να συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους γείτονες, Βουλγαρία-Αλβανία, τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, να συζητήσουμε μεταξύ μας όλα τα κόμματα, βαδίζουμε προς τον Καιάδα στα τυφλά.

Πρότασή μου, τώρα. Δημιουργία ομάδας εργασίας υπό την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ, γενικός γραμματέας, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, διευθυντής Α3 και οι εν ζωή διατελέσαντες πρέσβεις στα Σκόπια και στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο προς υποβολή στην πολιτική ηγεσία, στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.

Μέχρι τότε, πλήρης αναστολή των διαδικασιών. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για τα ελληνοτουρκικά. Μετά το δόγμα προς Ανατολάς του αείμνηστου Ανδρέα, μόνον mea culpa και Ιμια καταγράφει η διπλωματία μας.

Ως συνταξιούχος διπλωμάτης και γόνος προσφύγων, θεωρώ ότι με διακρίνει μετριοπάθεια. Ομως η καταγωγή μου δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές ιδέες γειτόνων. Αρκετά με τους «προστάτες», τους ιδεολήπτες, τους υπερεθνικιστές, τα φασιστοειδή και τους μικρόνοες.
Ευρισκόμεθα σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και εάν δεν πράξουμε ορθά, οι επόμενες γενεές, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου θα με –κι εμάς– κατηγορούν για τα τωρινά λάθη.

Ιωαννης-Γαβριηλ Παπαδοπουλος, Πληρεξούσιος υπουργός Α΄ τάξεως (ε.τ.)

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ