Lady mastiha!

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι άνδρες βρίσκονταν για «ένα ουζάκι», οι κυρίες οργάνωναν μια «μαστίχα»! Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η «μαστίχα» ήταν μία από τις must εκδηλώσεις που συνήθιζαν να οργανώνουν με ευλάβεια οι Αθηναίες αστές στα σπίτια τους.

Συναντιόνταν 11.00 με 13.00, έπιναν λικεράκι μαστίχας και τσιμπολογούσαν μπισκοτάκια και γλυκά. Κλασικό γυναικείο ποτάκι η μαστίχα, πώς αλλιώς; Αφού οι γυναίκες πρώτες αντιλαμβάνονται ότι η νοστιμιά μπορεί να κρύβει και ευεργετικά στοιχεία. Και οι μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας ξεκινούν από την ευεργετική επίδραση στα δόντια και στην αναπνοή -οι σουλτάνες των Οθωμανών κάθε πρωί μασούσαν νηστικές μαστίχα-, για να περάσουμε στην αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή δράση και να καταλήξουμε στην άριστη χωνευτική της ιδιότητα.

Εδώ και λίγα χρόνια η μαστίχα -που πέρασε κάποιες δεκαετίες εξαφάνισης- έκανε ένα δυναμικό come back. Κάποια μοδάτα εστιατόρια άρχισαν να τη σερβίρουν παγωμένη σε κομψά ποτηράκια μετά το δείπνο και έκανε θραύση. Έτσι, άνοιξε ένας καινούργιος δρόμος για το παραδοσιακό λικέρ με τη χιώτικη καταγωγή. Ένας δρόμος που προσαρμόστηκε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά λικεράκια μαστίχας, εμφανίστηκαν τα αποστάγματα μαστίχας και οι premium εκδοχές. Γιατί οι σημερινές γυναίκες δεν οργανώνουν πια πρωινές «μαστίχες», αλλά ένα κοκτέιλ θα το πιουν μετά το γραφείο, γυρίζοντας σπίτι. Και γιατί, παρακαλώ, αυτό το κοκτέιλ να μην έχει το ακαταμάχητο άρωμα της μαστίχας, το γεμάτο μνήμες; 

Βάλτε λοιπόν μια μαστίχα on the rocks με μία φέτα λεμόνι και πάμε κατά Χίο μεριά! ■

Τί ξέρετε για τη μαστίχα;

Pistacia lentiscus var. Chia

Pistacia Lentiscus var. Chia είναι η επιστημονική ονομασία του αρχαιοελληνικού σκίνου. Δέντρα ή μάλλον αειθαλείς θάμνοι που φυτρώνουν σε όλες σχεδόν τις παραμεσόγειες χώρες, αλλά μόνο στη Χίο οι δυνάμεις της φύσης συνωμοτούν για να βγάζει τα θαυμαστά «δάκρυα». Και μάλιστα όχι σε ολόκληρο το νησί, αλλά μόνο στο νότιο τμήμα, στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Από αρχαιοτάτων χρόνων, η χιώτικη μαστίχα ήταν αντικείμενο σοβαρών εμπορικών συναλλαγών και είναι απόλυτα δικαιολογημένο το όνομα της Χίου να ταυτίζεται με τη μαστίχα. Υπάρχει μια εκδοχή, άλλωστε, που υποστηρίζει ότι η λέξη «Χίος» είναι φοινικική και σημαίνει μαστίχα!

Tips

→ Αντικαταστήστε με λικέρ μαστίχα: το Cointreau στο δημοφιλές κοκτέιλ Cosmopolitan και στη Μεξικάνα Μαργαρίτα. Αφήστε τη να τρυπώσει στην Caipirinha και να πάρει τη θέση του βερμούτ σε ένα martini.

→ Μετά το δείπνο, δίπλα σε έναν εσπρέσο lungo.

→ Βάλτε ένα σφηνάκι στις φρουτοσαλάτες δίνοντας ένα πικάντικο twist.

 

Κοκτέιλ Pink  

→ 30 ml λικέρ μαστίχα

→ 20 ml βότκα με άρωμα λεμόνι

→ 10 ml φρέσκος χυμός λεμονιού

→ 5 ml crème de cassis

Xτυπάτε όλα τα υλικά με άφθονο σκληρό πάγο στο σέικερ και σουρώνετε σε ποτήρι του μαρτίνι. Αν θέλετε, βάζετε ένα παγωμένο φραγκοστάφυλο που θα σταθεί στον πάτο του ποτηριού.

Αναζητήστε στα ράφια της κάβας: M dry mastiha 18 €, Skinos Mastiha spirit 18,20 €, Mastic Tears dry 18,50 €, Ομηρικό Στουπάκη 17 €, Απαλαρίνα 12,20 €, Μαστίχα Black edition finest Roots spirits 45 €.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή