Πάιατ: Η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια συζήτησης την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκαμψης, μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία» και δήλωσε πως «όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο μπορεί να δράσει ως δύναμη του καλού στην ευρύτερη περιοχή».

Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε ο ίδιος είναι πως πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες που, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει «επιτυχής έκβαση» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν πως είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή να υπάρξει λύση.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, τόνισε ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία εκπροσώπων του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου και θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς συμπίπτει και με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σε ερώτηση για το τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Για την Ελλάδα ο κ. Πάιατ είπε ότι μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και αναφέρθηκε στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον κάθετο αγωγό που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία.

Σε ερώτηση για τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis, ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ως εξής:

«Θα είμαι σαφής. Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι έρευνες του FBI αφορούν καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή