ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μπρατισλάβα και σε άλλες πόλεις της Σλοβακίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ, αξιώνοντας από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα και συγκλόνισε την κυβέρνηση.

Ο 27χρονος Κούτσιακ ερευνούσε μια υπόθεση φορολογικής απάτης με επιδοτήσεις όπου φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Ο δημοσιογράφος αναζητούσε πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της μαφίας και Ιταλών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Σλοβακία. Ο Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνιρόβα, οι οποίοι σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάιο, βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού εκείνος προλάβει να τελειώσει το άρθρο του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό τους από σλοβακικά και διεθνή ΜΜΕ. Eνας από τους άνδρες που κατονομάστηκαν στο ρεπορτάζ του Κούτσιακ φέρεται να είχε κατά το παρελθόν δεσμούς με ανθρώπους οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο θάνατος του Κούτσιακ πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης με φόντο τις καταγγελίες εκτενών φαινομένων διαφθοράς στην ευρωπαϊκή χώρα και προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας. Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

«Επικρατεί ένα βρόμικο χάος εδώ… και εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να το ανεχτούμε» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο 58χρονος Γιόζεφ Μπελόβιτς, μαζί με το πλήθος των περίπου 10.000- 15.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα.

Ένα μεγάλο πανό ήταν ορατό ανάμεσα στον κόσμο. Σε αυτό αναγραφόταν το σύνθημα «Μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων = μια επίθεση εναντίον όλων μας». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των δύο θυμάτων, άλλοι αναμμένα κεριά.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 10 πόλεις της χώρας αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Πράγα στη διαδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ πορείες αναμένονται μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και τη Χάγη.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ