Η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, λέει ο Τόμας Βίζερ

Η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, λέει ο Τόμας Βίζερ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μάλλον απίθανο», θεωρεί ο Τόμας Βίζερ, να υπάρξει για την Ελλάδα πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο. Συνομιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group (EWG) τόνισε ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας που θα συνέβαλλε στην τήρηση των συμφωνηθέντων – και όχι ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει θέμα ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, ούτε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τα stress tests. Επιπλέον, απέρριψε την ιδέα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν πιο επιεικώς την κυβέρνηση Τσίπρα σε σύγκριση με τους προκατόχους της.

Επιστρέφοντας στο ταραχώδες παρελθόν, ο κ. Βίζερ εξέφρασε την άποψη ότι «από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit». Χαρακτήρισε ασφαλή την εκτίμηση για απώλεια 200 δισ. ευρώ, «με ορισμένους να τη λένε έως και συντηρητική».

Σχετικά με την Αγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι είχε κοινή γραμμή με τον Β. Σόιμπλε τις κρίσιμες εκείνες μέρες. Τέλος, αποδέχθηκε ότι ιδανικά θα έπρεπε η αναδιάρθρωση του χρέους να έχει γίνει εξαρχής, το 2010, «όμως δεν είχαμε τα μέσα, δεν είχαμε τα εργαλεία. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν τόλμησε κανείς να κάνει αυτό το βήμα».

Στην τοποθέτησή του στο πάνελ για τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων και την οικονομική ανάπτυξη, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ανέφερε ότι ο δείκτης επενδύσεων προς ΑΕΠ είναι μόλις στο 12% στην Ελλάδα, πολύ χαμηλότερα από τον μ.ό. της Ευρωζώνης. «Η χρηματοδότηση επενδύσεων από το εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας άλμα για την Ελλάδα. Το υγιέστερο περιβάλλον, η σταθερά ανοδική τροχιά που θα επιβεβαιωθεί σύντομα και από τα stress tests, είναι σημαντικά στοιχεία και θεωρώ ότι καθιστούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας ικανές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Το 2017 παρατηρήθηκε άλλωστε αύξηση της χρηματοδότησης και πτώση των spreads δανείων», είπε ο επικεφαλής της Eurobank. Ως προνομιακούς τομείς για επενδύσεις ανέφερε τον τουρισμό, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, στη δική της παρέμβαση χθες στους Δελφούς, μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, με βασικούς άξονες την αποκομματικοποίηση του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η κ. Γεροβασίλη απέρριψε τις απολύσεις ως τρόπο μείωσης των δημόσιων δαπανών, χαρακτηρίζοντας «μύθο» την άποψη ότι είναι μεγάλο το μέγεθος του κράτους στην Ελλάδα. Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε επίσης αποτυχημένες τις προσπάθειες διοικητικής μεταρρύθμισης που προηγήθηκαν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο τρόπος μείωσης του κόστους του Δημοσίου, είπε, είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι μόνο το χαρτί κοστίζει 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο πάνελ για τα οικονομικά της Ε.Ε, ο επικεφαλής οικονομικός αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, ανέφερε πως η κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ευρωζώνη. Η εμπειρία του 2009-2012, είπε, πρέπει να γίνει μάθημα, ώστε η νομισματική ένωση να καταφέρει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, στο πρωινό πάνελ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που γεννά η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή