Οι δύο απομακρυσμένοι κόσμοι του Τσάμπιονς Λιγκ

Οι δύο απομακρυσμένοι κόσμοι του Τσάμπιονς Λιγκ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμάζοντας την ομάδα του, τη Βασιλεία, για το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι τον Φεβρουάριο, ο προπονητής Ράφαελ Βίκι αντιλήφθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο μπροστά του. Συνήθως βάζει τους αναπληρωματικούς να αντιμετωπίσουν τη βασική ενδεκάδα στο εσωτερικό διπλό, ακολουθώντας την τακτική των αντιπάλων, δηλαδή της πρωτοπόρου της Πρέμιερ Λιγκ στην περίπτωση αυτή. Ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατο: Ούτε οι αναπληρωματικοί ούτε καν οι βασικοί ήταν σε θέση να παίξουν με τον τρόπο που οι πολύ ακριβότεροι, ταχύτεροι και δυνατότεροι ποδοσφαιριστές της Σίτι αγωνίζονται. Η διαφορά είναι κολοσσιαία, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος για τη δέκα φορές ακριβότερη από τη δική του ομάδα αντίπαλο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχουν, όπως το περιέγραψε ο κ. Βίκι, «δύο κόσμοι», αυτός όπου ανήκει η Σίτι και οι υπόλοιποι «πατρίκιοι» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, και αυτός όπου βρίσκεται η Βασιλεία με τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς «πληβείους».

Αυτό αποδείχθηκε και στο γήπεδο. Το 4-0 της Σίτι όπως και το 5-0 της Λίβερπουλ επί της Πόρτο και τα δύο εκτός έδρας, καθώς και το εντός έδρας 5-0 της Μπάγερν επί της Μπεσίκτας, όλα εντός ολίγων ημερών, έδειξαν ότι η απόσταση πατρικίων και πληβείων όλο και μεγαλώνει. Πάντα υπήρχαν ανισορροπίες μεταξύ των συμμετεχόντων στη διοργάνωση, τώρα όμως η απόσταση μεγαλώνει σε ανησυχητικό βαθμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ομίλους έγινε νέο ρεκόρ, με 306 τέρματα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2001 με 292. Ωστόσο, τα γκολ μόνο μοιρασμένα δεν ήταν: Για πρώτη φορά, 29 από τα 96 ματς των ομίλων είχαν νικητή με διαφορά τουλάχιστον τριών τερμάτων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2010 με 25 τέτοια ματς. Αυτό που υπέστησαν οι Πόρτο, Μπεσίκτας και Βασιλεία δείχνει ένα νέο μοτίβο: Οι συντριβές αντιπάλων δεν αποτελούν πλέον φαινόμενο μόνο των ομίλων αλλά και της φάσης των νοκ άουτ σε μια ανισορροπία που ρηχαίνει τη δεξαμενή των ρεαλιστικά πιθανών νικητών του θεσμού.

Μήπως, όμως, έτσι κινδυνεύει με κορεσμό το απαιτητικό κοινό της δημοφιλέστερης διοργάνωσης συλλόγων στον κόσμο; Καθήκον των διοργανωτών είναι να βρουν τρόπο να φέρουν πιο κοντά τους δύο απομακρυσμένους πια κόσμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή