Επανορθώσεις 850 δισ. από τη Γερμανία ζητεί η Πολωνία

Επανορθώσεις 850 δισ. από τη Γερμανία ζητεί η Πολωνία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Πολωνία δικαιούται να αξιώσει από τη Γερμανία αποζημιώσεις ύψους έως 850 δισ. δολαρίων για καταστροφές περιουσιών και ανθρωποκτονίες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της πολωνικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις αποζημιώσεις.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχει αναζωπυρώσει το αμφιλεγόμενο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που η χώρα εισπράττει τα πυρά των Ισραηλινών πολιτικών μετά την προσπάθεια να απενοχοποιήσει τους Πολωνούς που συμμετείχαν στα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας εις βάρος των Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υπενθυμίζεται πως η νομική επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου είχε αποφανθεί πέρυσι πως δεν οφείλονται αποζημιώσεις στη Βαρσοβία. Αν και η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει προβάλει ευθεία αξίωση προς τη Γερμανία, το ζήτημα θα μπορούσε να επιφέρει αναφλέξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Πολωνίας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε σε πολωνικά μέσα πως «συζητάμε για πολύ μεγάλα αλλά δικαιολογημένα χρηματικά ποσά για εγκλήματα πολέμου, για κατεστραμμένες πόλεις και για τις δημογραφικές απώλειες της χώρας μας», ενώ τόνισε πως η Πολωνία δεν έχει λάβει ποτέ χρηματικές αποζημιώσεις αν και περιήλθε υπό σοβιετική κατοχή για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Η Γερμανία υπολογίζεται ότι δολοφόνησε περίπου 6 εκατ. Πολωνούς κατά τη διάρκεια της εξάχρονης γερμανικής κατοχής της χώρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο. Το κυβερνών κόμμα επικαλείται τη γερμανική κατοχή ώστε να αποσείσει τις κατηγορίες για συμμετοχή της Πολωνίας σε εγκλήματα πολέμου και να τονίσει το εθνικό αίσθημα των Πολωνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή