Ωρα μηδέν για την Ιταλία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι Ιταλοί προσέρχονται αύριο στις κάλπες, το αποτέλεσμα των οποίων θα σημάνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής σταθερότητας ή την επιβράδυνση της οικονομικής και πολιτικής ανάκαμψης της Ε.Ε.

Μία από τις κυρίαρχες πολιτικές φιγούρες των εκλογών είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις επέμεινε στο πάγιο αντιμεταναστευτικό ύφος πάνω στο οποίο έχει δομήσει την πολιτική γραμμή του κόμματός του. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να απελαθούν οι παράνομοι μετανάστες από την Ιταλία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχει έρθει ένα κύμα εγκληματιών και θέλω να τους στείλω σπίτι τους από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο». Ο Σαλβίνι υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πως θα λάβει το 14% των ψήφων (έναντι του 4% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2013), ενώ η προεκλογική του εκστρατεία έχει βασιστεί στην υπεροχή της Ιταλίας έναντι της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Λέγκας έχει οξύνει τις πολιτικές του θέσεις ώστε να προσομοιάζουν σε αυτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει δεχθεί πάνω από 630.000 μετανάστες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τον Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, «τμήμα της χώρας ανησυχεί και βρίσκεται σε κατάσταση επαγρύπνησης και μελαγχολίας και, εάν υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να τιθασεύσει αυτό το κύμα, είναι ο Σαλβίνι, και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να ευθυγραμμιστούν πίσω από αυτόν».

Εάν ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι κατακτήσει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, ο Σαλβίνι πιθανότατα θα ανέλθει σε θέση ισχύος, είτε ως υπουργός Εσωτερικών ή ακόμα και ως πρωθυπουργός, σενάριο που θα δυσαρεστούσε απολύτως τους επενδυτές και τους ευρωπαϊκούς κύκλους. Οι αναλυτές τονίζουν πως ο Σαλβίνι είναι ο υποψήφιος που έχει διεξαγάγει την πιο ενεργητική προεκλογική εκστρατεία, καθώς «έχει γυρίσει όλη την Ιταλία, ακόμα και σε περιοχές στον Νότο όπου η Λέγκα έχει προσφάτως κάνει αισθητή την παρουσία της». Ωστόσο, ορισμένες απόψεις του Σαλβίνι σχετικά κυρίως με την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη προκάλεσαν αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί να υποχωρήσει σε αυτό το σημείο.

Στη Ρώμη, ο Μπάνον

Την ίδια στιγμή, ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην πρόεδρος του Breitbart, που βρέθηκε στο στόχαστρο για τους ισχυρισμούς του στο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ «Φωτιά και μένος: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», έφτασε την Πέμπτη στη Ρώμη ώστε να εκφράσει ανοικτά τη στήριξή του στον Ματέο Σαλβίνι. Το ενδιαφέρον του Μπάνον για τις ιταλικές εκλογές δικαιολογείται από την πεποίθησή του πως αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και να σηματοδοτήσουν ένα νέο μονοπάτι για κινήματα λαϊκισμού που θα ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες πως, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο ίδιος προτίθεται να παραμείνει επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Επίσης κάλεσε τους Ιταλούς ψηφοφόρους να επιλέξουν με προσοχή τον υποψήφιο στις κάλπες και δήλωσε χαρακτηριστικά πως, «εάν επιθυμείτε σοβαρότητα, σταθερότητα και μια χώρα η οποία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, πρέπει να επιλέξετε το Δημοκρατικό Κόμμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή