Στα μέσα του 2019 εκτιμάται η αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Στα μέσα του 2019 εκτιμάται η αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ θα αναβάλει για λίγους μήνες την αλλαγή της επικοινωνιακής στρατηγικής της, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, ενώ κανείς πλέον δεν περιμένει λήψη σημαντικής απόφασης στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης. Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι που συμμετέχουν στις τακτικές έρευνες του Bloomberg προβλέπουν πλέον πως η ΕΚΤ θα άρει έως τον Ιούνιο την υπόσχεση να αυξήσει τις αγορές ομολόγων αν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τον Ιούλιο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα ανακοινώσουν πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η αλλαγή του μηνύματος σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού θα έρθει έως τον Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ διαβεβαιώνει τις αγορές ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα σημερινά επίπεδα (0% το βασικό επιτόκιο, -0,4% το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες) «πολύ μετά» το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE). Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων βασίζονται στις επανειλημμένες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ πρέπει να επιδείξει υπομονή και να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί η πορεία ανόδου του πληθωρισμού.

Πλέον οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού (σήμερα βρίσκεται στο 0%) θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Τόσο ο Ντράγκι όσο και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν δήλωσαν πρόσφατα πως μια αύξηση του επιτοκίου δανεισμού στα μέσα του 2019 είναι σύμφωνη με το μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ στους επενδυτές. Μόνο αν η κατάσταση στις αγορές ή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αρχίσουν να επηρεάσουν τη μακροοικονομική εικόνα και τις νομισματικές συνθήκες θα αλλάξει η ΕΚΤ το σχέδιό της για σταδιακή αλλαγή του μηνύματος που στέλνει στις αγορές, συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή