Αέρας από την Κωνσταντινούπολη φύσηξε στο παγωμένο Λονδίνο, στη διάλεξη της Μπέτανι Χιουζ

Αέρας από την Κωνσταντινούπολη φύσηξε στο παγωμένο Λονδίνο, στη διάλεξη της Μπέτανι Χιουζ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρκτικές θερμοκρασίες του Λονδίνου δεν πτόησαν δεκάδες Βρετανούς, Ελληνες και Κυπρίους που έσπευσαν να «εισπνεύσουν» λίγο αέρα από το Λεβάντε, στην 55η διάλεξη Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μ. Βρετανίας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 22 Φεβρουαρίου στο Hellenic Centre. Ομιλήτρια ήταν η περίφημη δρ Μπέτανι Χιουζ, ιστορικός, συγγραφέας και παραγωγός ντοκιμαντέρ πολιτιστικού περιεχομένου, η οποία μόλις είχε επιστρέψει στην Αγγλία από τη χώρα μας όπου γυρίζει ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ.

Θέμα της διάλεξης ήταν η Πόλη, καθώς η Χιουζ βασίστηκε στο πολύ γνωστό βιβλίο της «Κωνσταντινούπολη. Μια ιστορία τριών πόλεων» (Εκδόσεις Ψυχογιός). Η χαρισματική παρουσιάστρια κατάφερε μέσα σε λίγη ώρα να συνοψίσει την τεράστια ιστορική διαδρομή της Βασιλεύουσας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες εποχές και περιστατικά, με γνώση και ένστικτο πώς να κερδίσει το κοινό. Ετσι, λοιπόν, δεν ήταν μονάχα το ελκυστικό θέμα αλλά και η ίδια η ροή της ομιλίας που βοήθησε το ακροατήριο να φανταστεί πώς η «σπουδαιότερη πόλη στον κόσμο» έμοιαζε σε άλλες εποχές, από την προϊστορία μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Με χιούμορ, νοσταλγία, ρομαντισμό αλλά και αντικειμενικότητα έδωσε πτυχές της ιστορίας των 3.000 χρόνων της Πόλης που ιδρύθηκε από τον Βύζαντα. Tόνισε τη σημασία της γεωπολιτικής της θέσης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολυπολιτισμικότητά της σε βάθος χρόνου.

Η διάλεξη αυτή, η δεύτερη της φετινής περιόδου, αποδεικνύει το μεγάλο έργο που κάνει η Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή, ιδρυθείσα από τη Μάτι Εγκον – Ξυλά πριν από 32 χρόνια. Μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της Νίκολας Εγκον που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, έχουν προσφέρει τεράστιο έργο, χορηγώντας τον κύκλο διαλέξεων Ράνσιμαν στο Κινγκς Κόλετζ και στηρίζοντας την Επιτροπή. Ο φορέας δεν διοργανώνει μόνον διαλέξεις αλλά προσφέρει σειρά υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ.Βρετανία. Κυρίως, όμως, αποτελεί έναν πόλο συσπείρωσης των Βρετανών, των Κυπρίων και των Ελλήνων που ζουν στο Λονδίνο και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην αρχαιολογία. Κινητήριος δύναμη είναι η νυν πρόεδρος Ζέττα Θεοδωροπούλου, που κοπιάζει ώστε να γίνουν όλα σωστά.

Στις πρώτες σειρές της ανθοστόλιστης αίθουσας παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, ο Ελληνας πρόξενος Αθανάσιος Ρίζος, ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ο μορφωτικός ακόλουθος της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου σερ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, η Εντμέ Λεβέντη, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής με την κόρη της Λουίζα και τον σύζυγό της, η ομότιμος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σικάγου Μπέστι Γκέχαρντ, η διαπρεπής βυζαντινολόγος καθηγήτρια Τζούντιθ Χάριν, ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού της έδρας Α. Γ. Λεβέντη στο πανεπιστήμιο του Cambridge, Πολ Καρτλέτζ, ο δρ Μάικλ Γουντ, ιστορικός και παραγωγός ντοκιμαντέρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή