Ελληνες μαθητές πήραν το 1ο βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Particles4U του CERN (βίντεο)

Ελληνες μαθητές πήραν το 1ο βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Particles4U του CERN (βίντεο)

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα ήταν άραγε ένας διάλογος μεταξύ…σωματιδίων; Οι μαθητές του 2ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος όχι μόνο κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα δημιουργώντας ένα πρωτότυπο video με τίτλο «Η παράσταση των κουάρκ» (″The Quark Show″), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια» (Playing with Protons), αλλά και να κερδίσουν το Πρώτο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Particles4U του International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων.

Συνδυάζοντας το χιούμορ με τα στοιχειώδη σωματίδια, οι μαθητές φαντάστηκαν έναν διάλογο μεταξύ των σωματιδίων που εξηγεί, ουσιαστικά, γιατί δεν είναι τίποτα τυχαίο στη φύση. Με το βίντεο αυτό αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό του IPPOG και πέτυχαν την πρωτιά ανάμεσα σε 77 συμμετοχές από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο (Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κολομβία, Νότιο Αφρική, Πολωνία, Σλοβακία και Φιλιππίνες).

Το βραβευμένο εκπαιδευτικό βίντεο “The Quark Show” που συνδημιούργησε η εκπαιδευτικός Ουρανία Λάμπου με τους μαθητές της αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δύο σχολεία το περασμένο σχολικό έτος με την υποστήριξη και την καθοδήγηση οχτώ εκπαιδευτικών (Έλενα Ελληνιάδου, Φανή Καραολή, Κασσιανή Κατσιούλη, Ουρανία Λάμπου, Αριάδνη Σωτηριάδου, Καλλιρρόη Τσολάκη, Φένια Φελέκου, Άντζελα Φλώρου) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια» στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN).

Μία από τις οχτώ εκπαιδευτικούς, η κ. Έλενα Ελληνιάδου, διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος, συμμετείχε στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Ελλήνων δασκάλων στο CERN τον Αύγουστο του 2016. «Προσπαθήσαμε με τα παιδιά να ξεδιπλώσουμε όλες τις πτυχές της δημιουργικότητας για να αφομοιωθεί καλύτερα η Σωματιδιακή Φυσική και κυρίως για να αγαπήσουν τα παιδιά τη Φυσική που είναι άλλωστε και ο στόχος του προγράμματος», ανέφερε η εκπαιδευτικός Ουρανία Λάμπου κατά την ανακοίνωση της βράβευσης. «Η διάκριση των μαθητών των δύο σχολείων στον διεθνή διαγωνισμό Particles4U μάς δίνει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, το πάθος και την αφοσίωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών-πρεσβευτών του προγράμματος που υλοποιούν καινοτόμες και συνεργατικές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του επιστημονικού κεφαλαίου στη χώρα», ανέφερε ο Δρ. Άγγελος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος στο CERN. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζοντας με τα πρωτόνια» εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS έχοντας εμπλέξει πάνω από 3.500 μαθητές και 150 δασκάλους σε περισσότερα από 50 σχολεία στις δύο χώρες.

Δείτε το βίντεο:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή