Delphi Economic Forum 2018: ΗΠΑ και η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Delphi Economic Forum 2018: ΗΠΑ και η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συζήτηση περί της θέσης των ΗΠΑ απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων μετατράπηκε σε ένα debate με επίκεντρο τον πρόεδρο Τραμπ. Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ισχύουσα κατάσταση παρά στη νέα τάξη πραγμάτων υποστήριξε ο Ian Lesser αντιπρόεδρος εξωτερικής πολιτικής The German Marshal Fund των ΗΠΑ, Βέλγιο. «Η απεμπλοκή των ΗΠΑ από διάφορα μέρη του κόσμου, αποτελεί μύθο κι εγώ προσωπικά βλέπω τις ΗΠΑ να εμπλέκονται ολοένα και πιο ενεργά σε διάφορες περιοχές του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Lesser. Ανέφερε το παράδειγμα της Ασίας όπου παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και σε θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι αποτελούσε ζήτημα και πριν από την εκλογή Τραμπ. Σημείωσε ότι υπάρχει όμως διαφορετική θέση γύρω από τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι αν η πολιτική έχει αλλάξει υποστήριξε ο Peter Spiegel συντάκτης των Financial Times και σημείωσε ότι παρατηρείται μια σύγκρουση θεωρίας και συμφερόντων στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα στερεότυπο ότι η εξωτερική πολιτική καθορίζει τους προέδρους των ΗΠΑ και θύμισε την κυβέρνηση Κλίντον «η οποία ήρθε πολύ κοντά σε πολεμική παρέμβαση στην Κορέα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εκείνοι που ήταν υπέρμαχοι τότε των σχεδίων παρέμβασης, παραμένουν και σήμερα υπέρ αυτών.

«Δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω έναν τέτοιο πρόεδρο» δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Antony Gartner ο οποίος υποστήριξε ότι «η διακυβέρνηση Τραμπ πετά στα σκουπίδια 60 χρόνια πολιτικών». Ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει δει ποτέ ξανά τόση έντονη επίθεση σε μειονότητας, γυναίκες και το δικαστικό σύστημα, ενώ υποστήριξε ότι ο Τραμπ ευθύνεται που «παραδώσαμε την Αφρική στην Κίνα». «Ακούσαμε να λέγεται ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και είναι εύκολο να κερδηθούν», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι στο Λευκό Οίκο τέτοια ρητορική δεν έχει ακουστεί ποτέ στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι το 45% των Αμερικανών δηλώνει ευχαριστημένο με τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο, καταγράφοντας υψηλό 13 ετών σε επίπεδο ικανοποίησης κάτι θα πρέπει να λέει» σημείωσε η Κατερίνα Σόκου ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον. Η κριτική που δέχεται η παρούσα κυβέρνηση αφορά στον προστατευτισμό σημείωσε, ενώ τόνισε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κατανοεί ο πρόεδρος Τραμπ την ανάγκη πώλησης προϊόντων στο εξωτερικό, χωρίς όμως να αναγνωρίζει τις συνθήκες των εμπορικών συναλλαγών που επιτρέπουν και διευκολύνουν το εμπόριο.

Ο αμερικανικός λαός είχε κουραστεί και η χώρα χρειαζόταν κάποιον να ταράξει τα νερά με αποτέλεσμα ο Τραμπ να θεωρηθεί ο τέλειος φορέας για αυτό το ρόλο δήλωσε ο George Gigicos Former White House Director of Advance. Ο κόσμος είδε τον Τραμπ ως ένα δισεκατομμυριούχο και θέλει να μοιάσει με αυτόν γιατί θυμάται από πού προέρχεται γεγονός που τον καθιστά προσιτό, σημείωσε.

«Δε θέλουμε να επιβάλουμε τον τρόπο ζωής μας σε κανέναν, να διαμορφώσουμε νέες συμμαχίες κατά του ριζικού ισλαμισμού τον οποίο πρέπει να εξαλείψουμε», δήλωσε ο Correy Lewandowski πρώην επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ ώστε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή