«Χρυσώνει» τις εθνικές του EURO η UEFA

«Χρυσώνει» τις εθνικές του EURO η UEFA

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση των εσόδων των ομοσπονδιών των οποίων οι εθνικές ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση του Euro 2020 αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της UEFA. Παράλληλα, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη του πoδοσφαίρου στην Ευρώπη μέσω προγράμματος που θα τρέξουν οι εθνικές ομοσπονδίες. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο 42ο τακτικό συνέδριο της UEFA στη Μπρατισλάβα. Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ευ. Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας Αλ. Δέδες.

Το ποσό που θα διανεμηθεί στις 24 ομοσπονδίες των εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του EURO 2020 φτάνει συνολικά τα 371 εκατ. ευρώ, ενώ στο EURO 2016 της Γαλλίας το ποσό αυτό δεν ξεπερνούσε τα 301 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα χρήματα θα κατανεμηθούν ως εξής:

• Oι 24 ομάδες θα λάβουν μπόνους συμμετοχής ύψους 9,25 εκατ.

• Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, το μπόνους για κάθε νίκη θα ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και για κάθε ισοπαλία στις 750.000 ευρώ.

• Στη νοκ άουτ φάση, τα μπόνους αυτά θα παραμείνουν τα ίδια. Ωστόσο, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον γύρο των «16» θα λάβουν 2 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι προκριθούν στα προημιτελικά θα λάβουν επιπλέον 3,25 εκατ. ευρώ. Το μπόνους για την πρόκριση στα ημιτελικά θα ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

• Οσον αφορά τον τελικό στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο, οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2020 θα λάβουν 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει ανταμοιβή 7 εκατ. ευρώ για τους φιναλίστ.

• Αυτό σημαίνει ότι, αν οι πρωταθλητές έχουν κερδίσει και τους τρεις αγώνες του ομίλου τους, το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα κερδίσουν θα ανέλθει σε 34 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016.

Οσον αφορά το πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης του Χατ-Τρικ, η UEFA δεσμεύθηκε να δαπανήσει 775 εκατ. ευρώ στον προσεχή τετραετή κύκλο του, από το 2020 έως το 2024.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 30% από τα 600 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για το Χατ-Τρικ του κύκλου 2016-2020. Κάθε εθνική ομοσπονδία μέλος της UEFA θα μπορέσει να λάβει έως και 14,1 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καθώς και στη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή