Υπόθεση Γιαγτζόγλου: Επίδειξη δύναμης από τη φυλακή

Υπόθεση Γιαγτζόγλου: Επίδειξη δύναμης από τη φυλακή

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επίδειξη δύναμης των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» εντός και εκτός φυλακής ερμηνεύονται από στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών, με αφορμή το αίτημα μεταγωγής του υπόδικου για τρομοκρατία Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό. O 29χρονος, που κατηγορείται για την αποστολή του δέματος-βόμβας στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, διατηρεί επαφές με μέλη της οργάνωσης, ενώ το διάστημα πριν από τη σύλληψή του πραγματοποιούσε συχνά επισκεπτήρια στον Κορυδαλλό. Αξιωματούχοι από υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι η μεταφορά του, το περασμένο Σάββατο πίσω στις φυλακές Λάρισας, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα αμετανόητα στελέχη της «Συνωμοσίας» να στείλουν το μήνυμα ότι ελέγχουν τη φυλακή και εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρά ερείσματα στο πιο «δυναμικό» κομμάτι του αναρχικού χώρου.

Καλά ενημερωμένες πηγές, άλλωστε, αναφέρουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί τηλεφωνικές επικοινωνίες των εγκλείστων με αναρχικούς και αντικείμενο τον συντονισμό των επιθέσεων και «δράσεων» στο κέντρο της Αθήνας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης έκριναν αναγκαίο να «επικοινωνήσουν» την ισχύ τους, απαιτώντας την επιστροφή του Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό, φοβούμενα ανακατατάξεις εντός των φυλακών, μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.

Και γλέντι

Στα τέλη Ιανουαρίου, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον φόνο του 57χρονου στο Χαϊδάρι, διοργάνωσαν ένα ιδιότυπο μνημόσυνο εντός της φυλακής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες πραγματοποίησαν γλέντι στην Α΄ πτέρυγα της φυλακής κατά τα πρότυπα εκείνου που είχαν διοργανώσει τον Δεκέμβριο του 2013 παρουσία του Χριστόδουλου Ξηρού, αρνούμενοι να επιστρέψουν στα κελιά τους. Αμεση σχέση με τα παραπάνω φέρονται να έχουν και ορισμένα πρόσφατα περιστατικά ξυλοδαρμών κρατουμένων, τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά αναρτήσεις κειμένων – καταγγελιών στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε, ύστερα από επίθεση που δέχθηκε στο κελί του από Αλβανούς κρατουμένους, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη, η σύντροφός του Πόλα Ρούπα επιβεβαίωσε ότι κρατούμενες αποπειράθηκαν «να με σπάσουν κι εμένα στο ξύλο».

Και στις δύο περιπτώσεις, ως φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί υποδείχθηκαν τα μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Φυλακών», στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν καταδικασμένα μέλη της «Συνωμοσίας». Τι απαντούν εκείνα; «Προειδοποιούμε τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, τους δημοσιογράφους και όσους επιχειρήσουν να σαμποτάρουν και να προσβάλουν τον αγώνα μας, ότι απ’ εδώ και πέρα τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», αναφέρεται σε επιστολή της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο.

Το κείμενο γράφτηκε λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η υπόθεση Γιαγτζόγλου και σε αυτό γίνεται αναφορά σε ένα παρόμοιο συμβάν που εκτυλίχθηκε αρχές Φεβρουαρίου, δίχως πάντως να απασχολήσει στον ίδιο βαθμό την επικαιρότητα: τη μεταγωγή του Αλβανού Φάμιο Ντούσκο από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας. Κρατείτο στις φυλακές Τρικάλων κατηγορούμενος και αυτός για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» και μετήχθη προ μηνών στον Κορυδαλλό κατόπιν απόφασης στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού πρώτα έβαλε φωτιά στο κελί του. Πηγή της «Κ» περιγράφει, μάλιστα, ότι ενώ αρχικά ο Ντούσκο τοποθετήθηκε στη Γ΄ πτέρυγα, κατόπιν «παρεμβάσεων» μετακόμισε στην ίδια ακτίνα όπου κρατούνται τα μέλη της «Συνωμοσίας». Τα ξημερώματα της 2ας Φεβρουαρίου, πάντως, με πρόσχημα μια ανώνυμη επιστολή στην οποία γινόταν αναφορά ότι ο Αλβανός είχε κρυμμένο όπλο στο κελί του, μεταφέρθηκε από άνδρες των ΕΚΑΜ αρχικά στις φυλακές Λάρισας (φέρεται να υποκίνησε εξέγερση) και τελικά στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου παραμένει.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην περίπτωση του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου. Μετά τη σύλληψή του έξω από σπίτι – κρησφύγετο με εκρηκτικά στο κέντρο της Αθήνας, κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας. Την 11η Δεκεμβρίου, χάρη και στη συνδρομή των δικηγόρων του, μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού προκειμένου να του χορηγηθεί αγωγή. Μερικές εβδομάδες αργότερα ωστόσο, επέστρεψε στη Λάρισα όπου παρέμεινε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Λόγω της δίκης του σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή του σε επεισόδια το 2011 επέστρεψε στον Κορυδαλλό και το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου ενώπιον της έδρας, ζήτησε αναβολή της δίκης και ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απεργία πείνας με αίτημα να μην επιστρέψει στη Λάρισα.

Η συνέχεια είναι γνωστή: τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου, ένστολοι μπήκαν στο κελί του και τον μετέφεραν με τη βία πίσω στη φυλακή Λάρισας. Ακολούθησε μίνι εξέγερση στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού (όπου κρατούνται τα μέλη της «Συνωμοσίας»), η οποία έληξε κατόπιν δέσμευσης στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ο 29χρονος θα επέστρεφε άμεσα στον Κορυδαλλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή