Ελληνικές παράπλευρες απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Ελληνικές παράπλευρες απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις χάλυβα και αλουμινίου για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

Η «Κ» μίλησε με τις μεγαλύτερες εταιρείες των δύο κλάδων αλλά και τις αντίστοιχες ενώσεις τους και προέκυψε κατ’ αρχάς για τους δασμούς στον χάλυβα ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών χάλυβα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές που δεν θα φθάσουν ποτέ στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα στραφούν προς αναζήτηση πελατών εντός της Ε.Ε., γεγονός που θα προκαλέσει πίεση στα περιθώρια κέρδους και πτώση στις τιμές των πρώτων υλών λόγω πλεονάζουσας προσφοράς και μικρής ζήτησης. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χάλυβα της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ανήλθαν το 2017 σε 5 εκατ. τόνους και υπολογίζεται να μειωθούν δραστικά κατά περίπου 50% ή περισσότερο. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και από το γεγονός ότι η Τουρκία, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χάλυβα (μπετοσίδερα) στις ΗΠΑ με 1 εκατ. τόνους ετησίως, λόγω των περιορισμών θα υποχρεωθεί να διαθέσει τα προϊόντα της στην Ε.Ε. πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές τιμές στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» από τις Βρυξέλλες, που βρέθηκε αυτές τις μέρες, ο κ. Νικόλαος Γεωργακέλος, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Χαλυβουργιών, υποστήριξε πως «ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης που αναμένεται έως τις 11 Απριλίου για τις χώρες που θα ισχύσουν οι δασμοί, σαφέστατα θα πλήξει τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες και κατ’ επέκταση και τις ελληνικές χαλυβουργίες, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 5 και είναι πλήρως εκσυγχρονισμένες». Οπως υπογραμμίζει ο κ. Γεωργακέλος, «οι ελληνικές χαλυβουργίες δεν πλήττονται άμεσα αφού δεν εξάγουμε στις ΗΠΑ, ωστόσο η επίπτωση των δασμών θα φανεί κυρίως από το πλήγμα στις πρώτες ύλες, που θα ρίξουν τις τιμές και στην ουσία θα δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος αυτοπροστασίας με πόλεμο τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων».

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ενωση Χάλυβα (Eurofer) αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου σημειώνει ότι «το τιμολόγιο για δασμούς 25% καλύπτει όλους τους χάλυβες που προέρχονται από όλες τις χώρες συνολικού ύψους 35 εκατ. τόνων, που αντιπροσωπεύουν αξία 30 δισ. δολαρίων (2017). «Αναμένουμε ότι ο δασμός θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά 20-25 εκατ. τόνους συνολικά, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. το 2017 (40 εκατ. τόνοι)», δήλωσε ο Αξελ Εγκερτ, γενικός διευθυντής της Eurofer.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, τονίζεται πως εάν τεθεί σε ισχύ ακόμη ένας δασμός 10% –υπάρχει ήδη δασμός 3,5% στις ΗΠΑ– υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν οι εμπορικές ροές του πρωτόχυτου αλουμινίου και να πλημμυρίσει η ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα αλουμινίου από τρίτες χώρες, με συνέπεια να πέσουν οι διεθνείς τιμές και να προκληθεί σημαντική υστέρηση στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η αξία των συνολικών προϊόντων αλουμινίου που εξάγει η χώρα μας προς τις ΗΠΑ το 2017 έφθασε τα 56 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σύγκριση με το 2013. Οι ελληνικές εξαγωγές των προϊόντων έλασης προς τις ΗΠΑ έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των προϊόντων διέλασης το 2017 παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 100% σε σύγκριση με το 2013 κυρίως λόγω αναζήτησης νέων αγορών από πλευράς εταιρειών μετά την πτώση της οικοδομής στην εγχώρια αγορά.

Η άποψη του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, όπως έχει εκφραστεί από τον γενικό διευθυντή Γκερτ Γκετζ, είναι ότι «οι εξαγωγές προϊόντων αλουμινίου από την Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, τόσο από ποσοτικής όσο και από ποιοτικής πλευράς, δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η επιβολή αυτού του δασμού δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία αλουμινίου και που είναι η μη βιώσιμη και σταθερά αυξανόμενη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή