Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)

16' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για τρίτη και τελευταία ημέρα, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Περισσότεροι από 400 ομιλητές από όλον τον κόσμο έδωσαν το παρών και περίπου 60 καίρια θέματα αναλύθηκαν διεξοδικά, με στόχο τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής της χώρας, της περιοχής μας και τη διαμόρφωση μίας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

(Δείτε εδώ απευθείας)

Τσίπρας: Θεαματική αλλαγή της εικόνας στην ελληνική οικονομία

Κατά τη χθεσινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για θεαματική αλλαγή της εικόνας» στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα της ύφεσης, επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το '16 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος».

«Τους επόμενους μήνες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσουμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την 'επόμενη μέρα', στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραπέμποντας στη δουλειά που έχει επιτευχθεί στα έως σήμερα δέκα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια, τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή,  διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά».

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-1

Αναφορικά με τις επενδύσεις ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».

Κάτι  που, όπως είπε, αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνώς από αναλυτές, διεθνείς οργανισμούς, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι είμαστε όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών: "the next big thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

«Η δίκαιη ανάπτυξη είναι η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε»

Στα μέτωπα του "brain drain" και της ανεργίας των νέων, είπε ο Αλ. Τσίπρας από τους Δελφούς, «προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία».

«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειας μας, δηλαδή στο σημείο που είναι ορατό το νήμα του τερματισμού και αυτό που χρειάζεται είναι να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα για τον τόπο», τόνισε. Σημείωσε ότι η δίκαιη ανάπτυξη είναι «η ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να εκπληρώσουμε».

«Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Ενα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος. Μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τη διαπλοκή των συμφερόντων, την πελατειακή λογική που γνωρίσαμε και πληρώσαμε ως χώρα στο παρελθόν. Αλλά και στη διαχείριση διεθνών κρίσεων δώσαμε κρίσιμες εξετάσεις».

«Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, γιατί διανύουμε πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε.

Επισήμανε ότι «το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση και θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα».

Υπογράμμισε ότι «από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής».

Τώρα, τόνισε, «έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται».

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-2

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική»

«Το πέρασμα στο μέλλον δεν προϋποθέτει μόνο να κοιτάζεις μπροστά. Απαιτεί να διευθετήσεις στη συλλογική μνήμη και τις εκκρεμότητες, τους ανοικτούς λογαριασμούς με το χθες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά».

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν», τόνισε. Για να σημειώσει ότι αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών δυνάμεων, η οποία δικαιοσύνη με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να προχωρήσει.

«Δεν επιχειρούμε», είπε, «να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές».

«Η ελάφρυνση χρέους θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας»

«Με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι και το επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ΕΕ», για να υπογραμμίσει ότι «εξάλλου εκεί αποσκοπεί η στρατηγική που συνδιαμορφώσαμε για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του 'κεφαλαιακού αποθέματος'».

«Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι υπάρχουν άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Για να υπογραμμίσει: «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας».

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-3

Σχολίασε περαιτέρω ότι «η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

«Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τις αιτίες της κρίσης και όχι το σύμπτωμα, δεν αρκούν οι εύκολες απαντήσεις» επεσήμανε.

Έφερε ως παράδειγμα την «εύκολη απάντηση για μείωση φορολογικών συντελεστών, που σίγουρα πρέπει να γίνουν, ως δήθεν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και χωρίς μάλιστα απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας».

Είπε ότι «οι εύκολες αυτές εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν, είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται και, εν τέλει, υποβαθμίζουν με τρόπο άκομψο και προσβλητικό,  τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν».

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια συζήτησης την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς.

Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκαμψης, μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία» και δήλωσε πως «όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο μπορεί να δράσει ως δύναμη του καλού στην ευρύτερη περιοχή».

Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε ο ίδιος είναι πως πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες που, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει «επιτυχής έκβαση» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν πως είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή να υπάρξει λύση.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-4

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, τόνισε ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία εκπροσώπων του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου και θα δοθούν μεγάλες ευκαιρίες, καθώς συμπίπτει και με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σε ερώτηση για το τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Για την Ελλάδα ο κ. Πάιατ είπε ότι μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και αναφέρθηκε στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον κάθετο αγωγό που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία.

Σε ερώτηση για τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis, ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ως εξής:

«Θα είμαι σαφής. Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι έρευνες του FBI αφορούν καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας».

Μητσοτάκης: Θέλουν εκλογές με «λάσπη»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την του ομιλία, προέβλεψε εκλογές «λάσπης», στις οποίες θα σύρει τη χώρα η κυβέρνηση και διαμήνυσε ότι, όταν ρέει η λάσπη, «δεν υπάρχουν καθαροί νικητές και ηττημένοι».

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτες» για τη σύγχρονη δημοκρατία παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι κολακευτικές», αλλά κάνουν την Ελλάδα να μοιάζει με την Πολωνία.

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-5

Συνομιλώντας με τον γνωστό δημοσιογράφο Martin Wolf, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και στο μότο «ευκαιρίες αντί για επιδόματα», προανήγγειλε κυβέρνηση τεχνοκρατών και τόνισε ότι το κόμμα είναι συντεταγμένο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας, την οποία, όπως είπε, «δεν διαπραγματεύομαι».

Ερωτηθείς για τις διώξεις έναντι του Ανδρέα Γεωργίου, επανέλαβε πως δεν σχολιάζει εν εξελίξει υποθέσεις, τόνισε, ωστόσο, ότι «ήρθε η ώρα να τελειώνει αυτή η ιστορία». Παραδέχθηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του στην επίτευξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας στις εκλογές είναι «ο κυνισμός και η απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα», εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση πως έχουν συντελεστεί αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και τόνισε ότι θα ζητήσει εντολή «για σαφή πολιτική αλλαγή».

Πρόταση Αβραμόπουλου για μόνιμο Φόρουμ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης:

Tη σύσταση ενός μόνιμου Φόρουμ όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μελών ή όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρότεινε ο Ελληνας Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, στο Φόρουμ θα συμμετέχουν οι ηγεσίες των χωρών, τα πολιτικά συστήματα, οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιχειρηματικές ενώσεις, οι εκπρόσωποι του πολιτισμού, με σκοπό να θεσμοθετηθεί σε τακτική βάση ο διαρκής διάλογος για την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και το κυριότερο των κοινών προοπτικών.

Στόχος είναι η από κοινού διάνοιξη της κοινής για όλους ευρωπαϊκής λεωφόρου, όπου το αξιακό υπόβαθρο της Ενωμένης Ευρώπης θα είναι το ισχυρό θεμέλιο για να αναδειχθεί η περιοχή των Βαλκανίων στο κατεξοχήν παράδειγμα συνύπαρξης, σταθερότητας και αλληλεγγύης για τον κόσμο ολόκληρο και για να αφήσει η σημερινή ηγεσία όλων των χωρών της περιοχής την πιο σημαντική κληρονομιά στις επόμενες γενεές, την κληρονομιά της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-6

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά. Και βέβαια η συνεργασία μας, δεν περιορίζεται και δεν θα περιορισθεί στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Είναι κορυφαία ζητήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή προϋποθέτει:

-την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου,

-την καταπολέμηση της διαφθοράς,

-τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ,

-καθώς και τη βελτίωση της οικονομίας αλλά και

-τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επομένως, η προοπτική μιας μελλοντικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Βίζερ: Συντηρητικοί οι υπολογισμοί για το κόστος 200 δισ. από τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ

Όχι μόνο «ασφαλή» αλλά και «συντηρητική» χαρακτήρισε ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ την πρόσφατη εκτίμησή του ότι το πρώτο  εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατά τη διάρκεια συζήτησης την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, ο κ. Βίζερ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit.

Ο κ. Βίζερ, παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι «χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα», εξηγώντας  ότι ο βασικός λόγος ήταν πως δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοηθείας όπως απαιτούσε το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-7

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit, τόσο  το 2012 αλλά, κυρίως, το καλοκαίρι του 2015.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική μελών της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, ήταν να «προκαλούν» το Grexit  και αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβαινε ενεργά στην υπόθεση της Ελλάδος.

«Ο τέως Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου τηλεφωνούσε μέχρι και πέντε φορές την εβδομάδα στον τότε πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ» αποκάλυψε ο Τόμας Βίζερ.

Σημίτης: «Παραμύθι» όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί καθαρής εξόδου

«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι λόγοι είναι πολλοί, για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ο κ. Σημίτης και παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ).

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών». Όπως πρόσθεσε, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις.

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε γιατί η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως και τα προηγούμενα ήταν ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. «Το μόνο αποκλειστικώς ελληνικό ήταν αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ» υπογράμμισε.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ρύθμιση, ο οποία, όμως, θα είναι υπό αίρεση, η διαδικασία θα είναι βαθμιαία, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, μετά το τέλος των μνημονίων.

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-8

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την πρόταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα στις αγορές θα βρει δάνεια με υψηλά επιτόκια, 4%, 6%, ίσως και υψηλότερα, και άρα, σύντομα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, από τον οποίο θα επιβληθούν νέοι όροι στην οικονομική πολιτική της χώρας».

Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, να σταματήσουν τα «εθνικολαϊκιστικά και δήθεν αριστερά πειράματα», να σταματήσουν οι ακραίες πολιτικές συγκρούσεις και να υπάρξει μία νέα εθνική αυτογνωσία.

«Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της έχει συνείδηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού με κοινωνική αλληλεγγύη» υπενθύμισε. Επομένως, ανέφερε, «ακόμη και κατά την αντικειμενική διαπίστωση που λέει ότι το αύριο είναι τελείως αβέβαιο κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους η επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος, η απάντηση είναι: Ναι, μπορούμε! Αν, με μία νέα εθνική αυτογνωσία, αποδεχθούμε την ανάγκη ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας και το παρουσιάσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, τότε μπορεί πράγματι να διαμορφωθεί μία νέα δυναμική που θα ανατρέψει τις πολλές και αρνητικές μακροχρόνιες τάσεις».

Μπακογιάννη: Nα χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας

«Χρειάζεται μία νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας, μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με τη γειτονική χώρα για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί». Αυτό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ταυτόχρονα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς «παρακολουθεί» τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

«Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά και με αυτήν την ένταση» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και αφού παρατήρησε ότι «τα Ίμια 2 έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τα Ίμια 1», σημείωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται και στο Αιγαίο, αλλά εμφανίζεται κυρίως στην Κύπρο και καθένας πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή και σε βάθος ανάλυση των νέων δεδομένων. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι μία διαφορετική Τουρκία, με διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του και κάνει κινήσεις στρατηγικής συνεργασίας στο εσωτερικό του, τις οποίες είχε αποφύγει στο παρελθόν. Τα δεδομένα που ξέραμε έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία τουρκικών πλοίων στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου. Έχει μεγάλη σημασία ποιο οικόπεδο επέλεξαν για να δημιουργήσουν την ένταση. Άρα, πιστεύω ότι η Τουρκία, στη φάση αυτή, έχει ανοίξει όλη της την βεντάλια και το σημερινό επεισόδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Έβρο, και οι πρώτες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό».

Τρίτη μέρα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – (Live)-9

Στο ερώτημα τι πρέπει, κατά τη γνώμη της, να κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε:

«Το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το πρόβλημα είναι ελληνοτουρκικό, είναι τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό, αλλά είναι, βεβαίως, και ευρωπαϊκό. Η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η ουσιαστική "έλλειψη ενδιαφέροντος" ή να το πω το "μειωμένο ενδιαφέρον" της αμερικανικής πλευράς, επίσης, δεν δημιουργεί στοιχεία εφησυχασμού. Κατά την άποψη μου, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Η στρατηγική του Ελσίνκι νομίζω ότι έχει τελειώσει κατά γενική εκτίμηση. Επενδύσαμε πολλά χρόνια σε αυτήν τη στρατηγική, σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και εγώ πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό που χρειάζεται είναι μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία με την Τουρκία. Δηλαδή, μία πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί. Άρα, το βέβαιο είναι ότι η σκέτη παρακολούθηση τη αυξανόμενης έντασης και μόνο μία όποια αμυντική αντίδραση δεν μπορεί να είναι η λύση. Μία πρόταση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, προς τον Ερντογάν νομίζω μπορεί να ακουστεί διαφορετικά. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά να παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή