Μετωπική στο ρινγκ της Προανακριτικής

Μετωπική στο ρινγκ της Προανακριτικής

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ανοίγει η αρένα, ανοίγει για όλους. Σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται ο απολογισμός της αντιπολίτευσης για τον Φεβρουάριο της σκανδαλολογίας, τον μήνα που ξεκίνησε με την κυβέρνηση επιτιθέμενη για τη Novartis και έκλεισε με την ίδια κλυδωνιζόμενη –και ανασχηματιζόμενη– για ένα δικό της σκάνδαλο.

Το κλίμα που καλλιέργησε το Μαξίμου κατέστησε μονόδρομο την αποπομπή του ζεύγους Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου. Η κυβέρνηση έχει στο παρελθόν προσπεράσει χωρίς απώλειες υποθέσεις πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας. Τώρα υποχρεώθηκε σε έναν βεβιασμένο ανασχηματισμό, του οποίου ο αντίκτυπος μάλλον την επιβάρυνε, παρά την ωφέλησε επικοινωνιακά.

Αυτές οι αναταράξεις καθιστούν ακόμη κρισιμότερη για την κυβερνητική πλειοψηφία την αναμέτρηση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, που από αυτήν την εβδομάδα θα είναι το θέατρο της αντιπαράθεσης. Ο αρχικός στόχος για σύντομη κοινοβουλευτική διαδικασία –που θα τερματιζόταν μετά την εξέταση του νομικού ερωτήματος περί παραγραφής, χωρίς να προχωρήσει στην ουσία της ανάκρισης– περιπλέκεται. Αν η κυβέρνηση «κλείσει» γρήγορα την επιτροπή, θα έχει μεν επιτύχει να μείνουν εκκρεμείς οι κατηγορίες χωρίς να έχουν ελεγχθεί· θα έχει όμως εκτεθεί στην κατηγορία ότι φοβήθηκε την αποδόμηση της δικογραφίας στη Βουλή και γι’ αυτό έσπευσε να την «παρκάρει» ξανά στη Δικαιοσύνη.

Βασιζόμενη σε αυτή την εκτίμηση σχεδιάζει τις κινήσεις της η αντιπολίτευση. Ο πρώτος στόχος θα είναι να πιεστεί η πλειοψηφία να επιτρέψει την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και αν η προσπάθεια προσκρούσει σε άρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να βαρύνει πολύ το πολιτικό κόστος της ταχείας περαίωσης. «Oντως, δεν μπορούμε να επιβάλουμε να γίνει εξαντλητική ανάκριση, όπως πρέπει. Μπορούμε όμως να τους κράξουμε. Και θα τους κράξουμε, αν την εμποδίσουν», λέει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να έρθουν οι μάρτυρες

«Τα αιτήματα είναι αυτονόητα. Θέλουμε δημοσιότητα – κανονική κάλυψη των εργασιών της επιτροπής, όχι μόνο πρακτικά. Θέλουμε κανονική εξέταση – όλο το ανακριτικό ρεπερτόριο. Θέλουμε, βέβαια, να έρθουν οι μάρτυρες», τονίζει βουλευτής που συμπεριλαμβάνεται στα ερευνώμενα πρόσωπα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξεταστούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, επί των οποίων βασίζεται όλο το οικοδόμημα της Novartis. «Εμείς θέλουμε να βγουν οι κουκούλες. Αλλά αν επιμείνουν δεν μας πειράζει να καταθέσουν και ανώνυμα, από άλλη αίθουσα, μέσω skype, με αλλοιωμένη φωνή – ό,τι θέλουν, αρκεί να γίνει εξέταση κατ’ αντιπαράσταση».

Τυχόν απόρριψη αυτού του αιτήματος, όπως επισημαίνει πηγή της Ν.Δ., δεν θα είναι εύκολη για την πλειοψηφία. «Η κοινή γνώμη έχει ακούσει τόσο πολλά, που θέλει πια να ακούσει απευθείας τους ίδιους τους μάρτυρες να μιλάνε. Εχουμε κάθε λόγο να επιμείνουμε σε αυτό», λέει. Και συμπληρώνει ότι «οι κατήγοροι έκαναν το λάθος να συμπεριλάβουν στη λίστα της Προανακριτικής πολιτικά ζώα που τώρα “ψοφάνε για να εμφανιστούν στην επιτροπή”».

Το ερώτημα πλέον είναι αν η αντιπολίτευση σκοπεύει η ίδια να τροφοδοτήσει την ανταλλαγή κατηγοριών, όπως έδειξε να επιδιώκει η Ν.Δ. με τη δική της πρόταση για Προανακριτική κατά των Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική. Το κόμμα προτίθεται να ψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ., αλλά δεν επενδύει στη συνέχιση της αντιπαράθεσης στο πεδίο των σκανδάλων. «Ωφελεί περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ παρά εμάς. Και δεν θα είναι καλό για κανέναν (εννοείται από τα παλαιά κόμματα) να βρεθεί πραγματικά ενοχοποιητικό στοιχείο, έστω και για κάποιον ξεχασμένο που βρισκόταν χαμηλά στην ιεραρχία», λέει πηγή της Χαριλάου Τρικούπη.

Από την Πειραιώς ισχυρίζονται πως η δική τους πρόταση για Προανακριτική έγινε μεν για λόγους συμβολικούς – «για να φανεί ότι δεν φταίει για όλα το παλαιό πολιτικό σύστημα, ότι έχει ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαρημένο μητρώο». Δεν είναι όμως μόνο μια πρόταση πολιτικής «αντεκδίκησης». Στόχος τους είναι να φωτιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις των υπουργών Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ που συνεπάγονταν συγκεκριμένα οφέλη για εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες. Οι αποφάσεις αυτές –που άνοιγαν «παράθυρα» στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ή στην, παρά τον νόμο, συνταγογράφηση σκευασμάτων και όχι δραστικής ουσίας– λογίζονται από τη Ν.Δ. ως τεκμήρια της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. «Είναι εκτεθειμένοι», λέει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «και στο τέλος δεν θα βγουν κερδισμένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή