Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/03/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλεονάσματα και μείωση χρέους

Κατά 3,8% του ΑΕΠ το 2016 και κατά 2,6% του ΑΕΠ το 2017 εκτιμάται ότι συνέβαλαν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στη μείωση του χρέους, σημειώνει στο χθεσινό Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Alpha Bank, επικαλούμενη στοιχεία από την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, σημειώνει το δελτίο, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει ισχυρότερη μειωτική επίδραση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σύγκριση με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Γι’ αυτό και το δελτίο κάνει αναφορά σε μείωση του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενδιαφέρων, πάντως, είναι και ο απολογισμός της μνημονιακής περιόδου 2009-2017. Διαπιστώνεται ότι η αύξηση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 51,5 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε πρωτίστως από την ύφεση, αλλά και από τους τόκους και τα πρωτογενή ελλείμματα, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση λειτούργησε το PSI.

«Σήμερα ένας στους τρεις αμείβεται με 327 ευρώ»

Επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, μέσω της προαναγγελίας για αύξηση του κατώτατου μισθού, διαπιστώνει ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης. Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό των εργαζομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθυμίζει ότι ανάλογες υποσχέσεις είχε δώσει και πριν από τις εκλογές του 2015, όταν έταζε ότι θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και θα διπλασίαζε το επίδομα ανεργίας. «Τρία χρόνια μετά, ένας στους τρεις εργαζομένους σήμερα αμείβεται με 327 ευρώ», σχολιάζει ο κ. Βρούτσης.

Εργάζονται νυχθημερόν για το stress test

Νυχθημερόν εργάζονται οι τράπεζες, τουλάχιστον οι διευθύνσεις και το προσωπικό που είναι επιφορτισμένοι με το stress test, καθώς ο όγκος των στοιχείων που πρέπει να αποστείλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα πρέπει να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις του επόπτη. Οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες για το αποτέλεσμα, πατώντας στο θετικό οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι στο τέλος της ημέρας ο επόπτης έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Επιμένει στο πρότζεκτ «Πλ. Καραϊσκάκη»

Σε «προσωπική» υπόθεση τείνει να εξελιχθεί η ανάπλαση της πλατείας Καραϊσκάκη από τη Zeus International, την εταιρεία του κλάδου της φιλοξενίας που «τρέχει» σειρά νέων έργων στον τουριστικό κλάδο. Μετά τη λειτουργία του ξενοδοχείου Wyndham, η εταιρεία εγκανίασε από τις αρχές του έτους το «Κ29», το πρώτο συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Αττική, που διατίθενται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στοχεύουν σε ένα πιο νεανικό κοινό. Η ανακατασκευή του κτιρίου της οδού Αγίου Κωνσταντίνου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η Zeus «τρέχει» ήδη και το τρίτο έργο στην πλατεία, το Wyndham Grand Residences.

Οικονομικά κίνητρα από Grivalia σε μισθωτές

Οταν η Grivalia Properties ξεκινούσε το φιλόδοξο εγχείρημα της ενεργειακής αναβάθμισης μέρους του χαρτοφυλακίου των κτιρίων γραφείων της, ήταν δεδομένο ότι θα συναντούσε αντιστάσεις, ιδίως όπου υπήρχαν αρκετοί μισθωτές εγκατεστημένοι. Πιθανώς ίσως και να διακινδύνευε τα βραχυπρόθεσμα έσοδά της, καθώς, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε, χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρόνο για να υλοποιηθούν, σε σχέση με τον προβλεπόμενο. Χρειάστηκε, μάλιστα, να δοθούν και οικονομικά κίνητρα σε υφιστάμενους μισθωτές, προκειμένου να… κατευναστούν τα πνεύματα. Εν τέλει, τα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνουν αυτήν τη στρατηγική στόχευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο γραφείων Green Plaza στο Μαρούσι. Χτισμένο το 1989, το κτίριο ήταν μισθωμένο μόλις στο 30% στο τέλος του 2013, ενώ το μέσο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ/τ.μ. Μετά τις παρεμβάσεις, το μέσο μίσθωμα σήμερα διαμορφώνεται στα 17 ευρώ/τ.μ., καθώς τα λειτουργικά έξοδα για τους χρήστες έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή