Αισιόδοξος για την οικονομία των ΗΠΑ ο Τζερόμ Πάουελ

Αισιόδοξος για την οικονομία των ΗΠΑ ο Τζερόμ Πάουελ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την πρώτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, ο νέος επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού πλησιέστερα προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, επαναλαμβάνοντας ότι δικαιολογείται η περαιτέρω σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί από τον Δεκέμβριο –όταν δημοσιεύτηκαν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις των αξιωματούχων σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων (dot-plot)– προκαλώντας μια ανοδική μετατόπιση στις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο των επιτοκίων.

Με τον τόνο του νέου επικεφαλής της Fed να ερμηνεύεται πιο επιθετικός (hawkish) από ό,τι αναμενόταν από τους επενδυτές, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε παρά τη δημοσίευση μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκαν χειρότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν απρόσμενη μηνιαία πτώση 7,8% στις 593.000 τον Ιανουάριο, ενώ εκείνες σε εκκρεμότητα κατέγραψαν πτώση 4,7% τον ίδιο μήνα, τη μεγαλύτερη από το 2010, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 στις 104,6 μονάδες. Στο ίδιο πλαίσιο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καταγράφοντας μείωση 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων έξι μηνών και έναντι αύξησης 1,7% που ήταν η μέση εκτίμηση της αγοράς. Επιπλέον, το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε ετήσια βάση στο 2,5%, από 2,6% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, και 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε ύστερα από την ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο, με τον αντίστοιχο δείκτη DXY να ανέρχεται σε υψηλό 6 εβδομάδων στις 90,932 μονάδες την Πέμπτη, πριν υποχωρήσει κοντά στο 89,895 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σχεδόν αμετάβλητος σε εβδομαδιαία βάση ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχουν οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Παράλληλα, το ευρώ βρέθηκε υπό πίεση εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των γενικών εκλογών στην Ιταλία την Κυριακή και της επικείμενης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των μελών του SPD σχετικά με την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για συμμετοχή σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU). Στο πλαίσιο αυτό η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά 1,2155 σχεδόν δύο μηνών την Πέμπτη, ωστόσο διαπραγματευόταν στο 1,2315 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, έχοντας ανακάμψει σημαντικά μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή