Αρθρο Μ. Βορίδη στην «Κ»: «Ναι» στην απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Αρθρο Μ. Βορίδη στην «Κ»: «Ναι» στην απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι σωστή και δίκαιη. 

Η χώρα αξίζει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης γιατί είναι η μοναδική φιλελεύθερη δημοκρατία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ γειτνιάζει με κράτη που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα και δεν προστατεύουν επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Παρά τις πάμπολλες εξωτερικές απειλές, η μικρή αυτή χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τον φιλελεύθερο και πλουραλιστικό της χαρακτήρα· οι ατομικές ελευθερίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλήρως σεβαστά και οι αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες (20% του πληθυσμού) έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ισραηλινή οικονομία είναι η πιο δυναμική στην περιοχή και είναι διασυνδεδεμένη με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες προσφέρουν με την έρευνά τους πολύτιμες υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, της αεροδιαστημικής και της κυβερνοασφάλειας. Καλλιτέχνες και διανοούμενοι από το Ισραήλ συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης και της Αμερικής. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού Κόσμου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας.

Η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί σοβαρά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Οι θέσεις των Παλαιστινίων είναι μαξιμαλιστικές και επικίνδυνες, αφού προτείνουν στην πραγματικότητα την ισλαμοποίηση της πόλης. Παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, έχουν επανειλημμένως εξαπολύσει απειλές εναντίον του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ. Οι ισλαμιστές οραματίζονται μια Ιερουσαλήμ χωρίς εκκλησίες και συναγωγές. Από την άλλη, η ισραηλινή Κνεσέτ έχει αναγνωρίσει από το 1980 τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και έχει δεσμευθεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πιστών στους χώρους λατρείας (βασικός νόμος 5740).

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προωθήσει τον διάλογο και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών θρησκειών κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, είναι βασική αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας ο σεβασμός και η προστασία του θρησκευτικού πλουραλισμού. Δεύτερον, η ισραηλινή κοινωνία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών λόγω των μακροχρόνιων διώξεων που υπέστησαν οι εβραϊκές κοινότητες των ευρωπαϊκών χωρών. Η τραγική εμπειρία του Ολοκαυτώματος έχει επηρεάσει καταλυτικά την ισραηλινή πολιτική κουλτούρα που δείχνει μεγάλη ανοχή στη διαφορετικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο έχει βγάλει πολλές φορές αποφάσεις υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η σημαντική αύξηση του χριστιανικού πληθυσμού σε μια περιοχή όπου οι χριστιανοί των γειτονικών χωρών δυστυχώς βιώνουν βίαιους διωγμούς.

Τέλος, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα έχει θετικές συνέπειες για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή. Η διατήρηση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού και προσκυνηματικού καθεστώτος των Πανάγιων Προσκυνημάτων είναι ένα ζήτημα πρωταρχικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Η ισραηλινή κυβέρνηση το γνωρίζει καλά αυτό και έχει αναγνωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο τα δικαιώματα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης, έχει στηρίξει έμπρακτα τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, παρά την προσπάθεια ορισμένων Παλαιστινίων ηγετών να απομονώσουν τον ελληνόφωνο κλήρο από το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους διασφαλίζει την παρουσία και τα δικαιώματα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να την ακολουθήσουμε.

* Ο κ. Μάκης Βορίδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή