80 χρoνια πριν… 3-ΙΙΙ-1938

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΚΕΣ ΜΟΣΧΑΣ: Λονδίνον, 2. – Αγγέλλεται εκ Μόσχας ότι την πρωίαν ήρχισεν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και υπό την προεδρίαν του Ούλριχ η εξέτασις της υποθέσεως Μπουχάριν, Ρίκωφ, Γιαγκόντα, Κρεστίνσκυ, Ρακόφσκυ, Ρόζεγκολτς, Ιβάνωφ, Τσέρνωφ, Γκρίνκο, Ζελένσκυ, Μπεζόνωφ, Ινκράμωφ, Κοτζάεφ, Σαράγκοβιτς, Ζουμπάρεφ, Μπουλάνωφ, Λέβιν, Πλέντεβ, Καζάκωφ, Μαξίμωφ και Κριούτσκωφ κατηγορουμένων ότι ενεργείαις της κατασκοπευτικής υπηρεσίας ξένων κρατών, εχθρικών προς την Σοβιετικήν Ενωσιν, ωργάνωσαν συνωμοτικήν ομάδα δεξιών και τροτσκιστών, η οποία είχεν ως σκοπόν την διενέργειαν κατασκοπείας υπέρ ξένων κρατών, σαμποτάζ, τρομοκρατικών πράξεων, υπονόμευσιν της στρατιωτικής δυνάμεως των Σοβιέτ, πρόκλησιν ενόπλου επιθέσεως κατ’ αυτών, διαμελισμόν της Ενώσεως, ανατροπήν του σημερινού καθεστώτος κ.λπ.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ: Η δίκη διεξάγεται εις τη μεγάλην αίθουσαν χορού της επί τσαρικού καθεστώτος λέσχης των ευγενών, ήτις δύναται να περιλάβη 300 άτομα.

«ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» ΠΟΛΙΤΕΣ: Πλήθη συνεκεντρώθησαν έξωθι του δικαστηρίου και εζήτουν την εις θάνατον καταδίκην των κατηγορουμένων. Η απόφασις περί επιβολής της ποινής του θανάτου θεωρείται βεβαία.

ΑΝΤΡΕΪ ΒΙΣΙΝΣΚΥ: Τη θέσιν του δημοσίου κατηγόρου κατέχει ο γενικός εισαγγελεύς Βισίνσκυ. Δύο εκ των κατηγορουμένων οι Λέβιν και Πλέτνεβ ώρισαν συνηγόρους, ενώ οι άλλοι παρητήθησαν αυτών. Εις την αίθουσαν του δικαστηρίου παρίσταντο αντιπρόσωποι των σοβιετικών οργανώσεων, του σοβιετικού και ξένου Τύπου καθώς και μέλη του διπλωματικού σώματος εν οις και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ντέβις. [Σημ. «Φ»: Ο Βισίνσκυ υπήρξε κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου ο εμπαθής κατήγορος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Εθνη].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή