Παράλληλες εκδοχές της Αθήνας

Παράλληλες εκδοχές της Αθήνας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς άκουγα προχθές τις αισιόδοξες και γεμάτες ελπίδα και δυναμισμό ανακοινώσεις στην ετήσια ημερίδα ΕΣΩ στη Στέγη, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τις παράλληλες εκδοχές της πραγματικότητας. H κτηματαγορά και ο τουριστικός τομέας ανακοίνωσαν τις επενδύσεις που προχωρούν σε μια Αθήνα «που αλλάζει». Αναμφισβήτητα, αν ακούσεις τη δυναμική που αναπτύσσεται στον τουριστικό, ως επί το πλείστον, κλάδο, με νέες επενδύσεις σε υπάρχοντα κτίρια στο Μεταξουργείο ή στην Ομόνοια, ενδέχεται να παρασυρθείς και να δεχθείς ότι τα «σημάδια ανάκαμψης» θα οδηγήσουν στη νέα εποχή. Υπάρχουν λίγοι μεν, αλλά δυνατοί παίκτες.

Οσο, όμως, και αν ήθελα να παρασυρθώ και εγώ, δεν το επέτυχα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα ήθελα. Οπως όλοι, γνώριζα και εγώ από την καθημερινή εμπειρία ότι η Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς θεσμικό πλαίσιο εγγύησης μιας στοιχειώδους κανονικότητας. Και ένιωσα ότι η τεράστια παραγωγή σκέψης και δουλειάς, η επένδυση κεφαλαίων, η πίστη στο αύριο και στις δυνατότητες της πόλης επιζούν ως ένας παράλληλος κόσμος σε μια αθηναϊκή πραγματικότητα καταστροφής. Οσο και να υπάρχει το αίτημα της ανανέωσης των υποδομών της πόλης, από τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού και τουριστικού κλάδου, άλλο τόσο υπάρχει η άνωθεν ανοχή στην γκετοποίηση μεγάλων τμημάτων της πόλης με υποκινούμενους καταστροφείς που κάνουν επίδειξη δυνάμεων.

Ολα αυτά ενώ η Αθήνα δέχεται ευεργεσίες από κάποιους ήρωες επενδυτές με την κτηματαγορά περισσότερο ώριμη και τους χρήστες πιο απαιτητικούς. Αλλά η πραγματικότητα μας λέει ότι όσες επενδύσεις έγιναν στο Μεταξουργείο ή την Ομόνοια, π.χ., δεν υποστηρίχθηκαν ούτε από υπουργεία ούτε από δήμο. Η διάλυση της κανονικότητας στην Αθήνα επηρεάζει το μεγάλο κάδρο των επενδύσεων σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, και η εξαθλίωση πεζοδρομίων και δημοσίου χώρου επηρεάζει –στον τουρισμό– το μικρό κάδρο, τον βαθμό ικανοποίησης, δηλαδή, και τις εντυπώσεις που θα αποκομίσει ο επισκέπτης.

Είναι πράγματι εξωφρενικό να γίνονται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές και να μη σπεύδουν όσοι πρέπει να σπεύσουν να συμπληρώσουν με υποδομές, με παρεμβάσεις, με γενικότερη υποστήριξη. Η άνοδος του τουρισμού ελπίζουμε όλοι να συνεχιστεί και να μην είναι συγκυριακή λόγω πτώσης της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές πρέπει επί της ουσίας να ενθαρρύνονται με πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή