Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιος μπορεί να εικάσει πως η ανάπτυξη δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν βιάστηκαν να ανακοινώσουν την παραίτηση του αρμοδίου υπουργού κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ως γνωστόν, η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας έγινε αποδεκτή το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, αλλά ανακοινώθηκε την επόμενη μέρα το πρωί.

Και καλά. Ακόμα ένας υπουργός λιγότερος σε αυτό που ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ονόμασε «αριστερό τσούρμο» δεν σημαίνει πολλά. Το θέμα είναι να μην ξυπνήσουμε με πόλεμο χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι. Οχι μόνο εμείς, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να θυμηθούμε ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού από την τουρκική ακταιωρό έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου στις 22.40.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται με μία ώρα καθυστέρηση, δηλαδή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Την επόμενη μέρα –και όχι πουρνό, πουρνό– στις 10 π.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει τον εμβολισμό. Δεκατέσσερις ώρες μετά το συμβάν, στις 2.40 μ.μ. της 13ης Φεβρουαρίου, το Λιμενικό εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο. Και στις 6.00 το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει πως προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η αβελτηρία της κυβέρνησης, όχι να αντιδράσει, ούτε να σχεδιάσει, αλλά έστω να ενημερώσει είναι κατ’ αρχάς μία από τις θεσμικές απρέπειες στις οποίες μας έχει συνηθίσει. Είναι δημοκρατική της υποχρέωση να ενημερώνει αμέσως τον ελληνικό λαό για όσα συμβαίνουν και να μην υποκύπτει στη λογική τού «άσ’ το γι’ αργότερα». Δείχνει όμως και την προχειρότητα με την οποία πολιτεύεται. Δεν φανταζόμαστε πως υπάρχει κάποιο σχέδιο για τις καθυστερήσεις στην ενημέρωση. Παρά τις υπερωρίες που πληρώνουμε σε έναν σκασμό μετακλητούς, συμβούλους και παρασυμβούλους, αυτοί φαίνεται ότι νιώθουν περισσότερο ως συνταξιούχοι των αγώνων που έδωσαν στην αντιπολίτευση, παρά ως εργαζόμενοι στην κυβέρνηση. Η διάλυση είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους, αλλά πρώτη φορά απαντάται τόσο ψηλά. Δεν μπορεί να υπάρχει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και ο πρωθυπουργός να ενημερώνεται με μία ώρα καθυστέρηση και μετά να μην σημάνει συναγερμός, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει το διάβημα με 20 ώρες καθυστέρηση.

Με τη βοήθεια των εταίρων και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία οκτώ χρόνια η οικονομία –παρά την αλλόφρονα διαχείριση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ– δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Με ένα πιο συγκροτημένο κυβερνητικό σχήμα όλα μπορούν να βελτιωθούν ταχύτατα. Αρκεί να μην συμβεί στο ενδιάμεσο κάποιο ατύχημα. Το πρόβλημα είναι ότι τα ατυχήματα προκύπτουν εκεί που δεν τα περιμένει κανείς, και γίνονται πολύ πιο πιθανά με μια κυβέρνηση σκορποχώρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή