ΚΟΣΜΟΣ

Προσηλυτισμός με... μέτρο

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο «ευρωπαϊκός προσηλυτισμός» των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αποκάλεσαν με χιούμορ στενοί συνεργάτες του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ την πενθήμερη περιοδεία που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή, δεν είχε άλλο σκοπό από το να υπενθυμίσει ότι οι χώρες αυτές έχουν μία και μόνο πορεία και αυτή είναι η ευρωπαϊκή. Ομως, ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να κινηθεί πολύ προσεκτικά, καθώς βασικά κράτη-μέλη όπως Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για νέα διεύρυνση μέχρι το 2025. Επομένως, ο πρόεδρος της Επιτροπής έπρεπε να ενθαρρύνει τις ενταξιακές φιλοδοξίες τους, αλλά... με μέτρο.

Παρ’ όλο που καμία από τις χώρες αυτές δεν βρίσκεται ακόμα κοντά στην ένταξη, οι επιρροές τρίτων παραγόντων όπως η ρωσική και η τουρκική, ακόμη κι αν γίνονται περισσότερο αισθητές σε αυτή τη φάση, υστερούν καταφανώς στη σύγκρισή τους με τα ευρωπαϊκά μεγέθη. Αλλωστε, το 78% των επενδύσεων στην περιοχή είναι από κράτη-μέλη, ενώ η βαλκανική διασπορά βρίσκεται ως επί το πλείστον στην Ε.Ε. Η επίσκεψη Γιούνκερ ήρθε να υπενθυμίσει αυτές τις πραγματικότητες, που κρύβονται συχνά πίσω από θεαματικές επικοινωνιακές κινήσεις των άλλων «παικτών». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν πρόσφατα στο Βελιγράδι για να εγκαινιάσει την ανακαίνιση του μεγαλύτερου θόλου ορθόδοξης εκκλησίας, θέλοντας να τονίσει τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας του με τη Σερβία.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την ΠΓΔΜ, όπου η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζεται από την Κομισιόν ως παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή, λόγω αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Γιούνκερ είναι ότι παρ’ όλο που η Επιτροπή θα ήθελε πολύ να δει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να λύνεται τους επόμενους μήνες, δεν θα παίξει κάποιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, οι έξι υποψήφιες χώρες δεν έχουν την ίδια σχέση με τις Βρυξέλλες. Σερβία και Μαυροβούνιο βρίσκονται πιο κοντά από τις υπόλοιπες στα ευρωπαϊκά στάνταρντ –«κάθονται στο πρώτο θρανίο στην τάξη», όπως έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ»– αφού έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες ένταξης και τις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθούν η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, στις οποίες αναγνωρίζεται ότι έχουν νέους δυναμικούς πρωθυπουργούς που ευελπιστούν να κερδίσουν πολύ σύντομα την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Η Αλβανία έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς στη χώρα, ενώ η ΠΓΔΜ πρέπει να λύσει το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα αλλά και των μειονοτήτων. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο στον πρόεδρο της Επιτροπής είναι ότι, σε πιθανή ένταξη των δύο χωρών, η Αλβανία θα βρίσκεται κάτω από τη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας ενώ η ΠΓΔΜ της Ελλάδας.
Τέλος, για το Κόσοβο, που δεν αναγνωρίζεται καν από την Ε.Ε., είχε ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη Γιούνκερ, ενώ η Βοσνία για πρώτη φορά απάντησε στο πλέον αναλυτικό ερωτηματολόγιο της Ε.Ε. – μία πρώτη ακτινογραφία του κράτους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ