Μεγάλες οι προσδοκίες της Γαλλίας

Μεγάλες οι προσδοκίες της Γαλλίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες προσδοκίες διατηρεί η γαλλική κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ για τον εν αναμονή ομόλογό του στη Γερμανία, Ολαφ Σολτς. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι σε εκδήλωση του διαδικτυακού περιοδικού Politico, ο κ. Λε Μερ υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν θα περιμένει τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης για να πιέσει τον γείτονά της έτσι ώστε το Βερολίνο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της νομισματικής ένωσης.

Η ομιλία του κ. Λε Μερ έμοιαζε να έχει ως αποδέκτη τον δήμαρχο του Αμβούργου και επόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον Ολαφ Σολτς. Μένει τώρα να αποδειχθεί εάν ο κ. Σολτς θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα πραγματοποιήσει τα γαλλικά όνειρα. Από τη μεριά του, ο κ. Λε Μερ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, αποφεύγοντας τον ενθουσιασμό για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία, παρότι οι προγραμματικές δηλώσεις των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για ενίσχυση της Ευρωζώνης και χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, πάγια αιτήματα διαδοχικών γαλλικών κυβερνήσεων. Ο Μπρινό Λε Μερ υπήρξε, άλλωστε, ο πρώτος Γάλλος πολιτικός που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επικείμενο διορισμό στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών στα χαρτοφυλάκια Εξωτερικών και Οικονομικών. Ο κ. Λε Μερ είχε πει ότι αυτό δημιουργεί «σοβαρές προοπτικές σύγκλισης» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, εμφανιζόμενος ωστόσο επιφυλακτικός ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης του αποτελέσματος του εσωκομματικού δημοψηφίσματος στο SPD για τον μεγάλο συνασπισμό.

Ο Σολτς, ουσιαστικά άγνωστος στο γαλλικό κοινό, αναμένεται να αποκτήσει μεγάλη επιρροή ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και αντικαγκελάριος, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς από τη διεκδίκηση χαρτοφυλακίου.

Δημόσιες επενδύσεις

Ο δήμαρχος του Αμβούργου είναι επίσης γνωστός για τη στήριξή του στη διεύρυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την ενίσχυση της χρηματοδότησης μεταρρυθμιστικών προτάσεων σε χώρες της Ευρωζώνης, την ανανέωση του ταμείου διάσωσης και την υιοθέτηση κοινωνικών προγραμμάτων στα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Η έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, μία από τις δεσμεύσεις του μεγάλου συνασπισμού, προκαλεί ήδη την ικανοποίηση του Παρισιού. Η Γερμανία είναι, άλλωστε, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, ενώ η ενίσχυση των επενδύσεων αυτών δεν μπορεί παρά να ευνοήσει τη γαλλική οικονομία.

Οσοι στο Παρίσι επενδύουν, όμως, σε σημαντική χαλάρωση της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής ενδέχεται να απογοητευθούν. Ο Σολτς, ως δήμαρχος του Αμβούργου, επέδειξε μηδενική ανοχή στις προτάσεις γενναιόδωρων δαπανών, που προέρχονταν παραδοσιακά από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή