ΕΛΛΑΔΑ

Στήριξη σε νέους με όραμα για το ελληνικό επιχειρείν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Τέσσερις από τους βραβευθέντες της «Κ». Από αριστερά, η Σοφία Τσαρούχα, προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Marketing του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βάσω Χαλαζιά, προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Χρήστος Κουφοκώτσιος, μεταπτυχιακός φοιτητής στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Βασίλης Σαζακλίδης, προπτυχιακός φοιτητής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θέτοντας την επιχειρηματικότητα ως θέμα του φοιτητικού διαγωνισμού δοκιμίου που διοργάνωσε η «Κ» μαζί με τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπήρχε μια ανησυχία: ότι οι φοιτητές θα εστίαζαν αποκλειστικά στα πολλά αρνητικά που κάνουν τη ζωή του σωστού επιχειρηματία αβίωτη στην Ελλάδα, όπως την ακραία μεταβλητότητα της φορολογικής νομοθεσίας, το δυσβάστακτο μη μισθολογικό κόστος, τη συχνά καφκική γραφειοκρατία, τις παθογένειες στην απονομή δικαιοσύνης.

Στα πέντε κείμενα, ωστόσο, που βραβεύθηκαν (τα τέσσερα δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Παρασκευής της «Κ»), ενώ δεν έλειπε η εύστοχη κριτική των πολυσχιδών προβλημάτων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ήταν αισθητή μια διάθεση υπέρβασης της μιζέριας. Είτε το θέμα ήταν μια σημαντική επένδυση που αξιοποιεί την ποιότητα των ελληνικών καπνών, είτε το πρωτοποριακό ενεργειακό εγχείρημα TILOS στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, είτε η δυνατότητα ενίσχυσης της ηθικής διάστασης στην επιχειρηματική δράση, οι βραβευθέντες έδειξαν να αναγνωρίζουν τις προοπτικές που δημιουργεί η καλώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα.

Το ίδιο ισχύει και για το κείμενο του Χρήστου Κουφοκώτσιου, μεταπτυχιακού φοιτητή στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που επελέγη ως το καλύτερο όσων λάβαμε και δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα. Ο κ. Κουφοκώτσιος στέκεται στις μεγάλες προοπτικές της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα – αν συνδυαστεί καταλλήλως με την καινοτομία και συντονιστεί με τις νέες ανάγκες που θα δημιουργήσουν η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στην εκδήλωση της «Κ» για την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο των «Καθημερινών Συναντήσεων», την περασμένη Τρίτη, ο Νίκος Μωραϊτάκης, CEO της ραγδαία αναπτυσσόμενης Workable, ανέδειξε έναν συλλογικό μύθο στον οποίο πιστεύουμε ως λαός: ότι είμαστε σπουδαίοι έμποροι αλλά ανίκανοι στην παραγωγή. Εξέφρασε την άποψη ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Eνας τομέας που θα μπορούσαμε να το αποδείξουμε, συνδυάζοντας τις παραδόσεις μας με τα δώρα της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι σίγουρα και ο αγροτικός.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ