Εντονο ενδιαφέρον ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ανατ. Μεσόγειο

Εντονο ενδιαφέρον ΗΠΑ για τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ανατ. Μεσόγειο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς διαμορφώνεται ο ενεργειακός χάρτης στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου; Ποιος ο ρόλος της Ελλάδος στις τρέχουσες ενεργειακές ανακατατάξεις και τι μπορεί να προοιωνίζεται η επιθετική στάση της Τουρκίας στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο; Και ακόμη: πώς επηρεάζουν οι υλοποιούμενες ενεργειακές υποδομές, ο ανταγωνισμός και οι θεσμικές και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας την ασφάλεια της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης; Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σε κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της νομικής επιτροπής του EUROGAS καθηγητή Νικ. Φαραντούρη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρεϊ Πάιατ και 40 περίπου γυναικών με υψηλές θέσεις ευθύνης στον τομέα της ενέργειας και των επιχειρήσεων.

Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε ανοικτά για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και η συζήτηση εξέπεμψε σημαντικά μηνύματα αισιοδοξίας για τον ρόλο της Ελλάδος, αλλά και ανησυχίας για την κλιμακούμενη ένταση στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ενεργειακή πύλη και εργαλείο διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη για απεξάρτηση από την ενεργειακή κυριαρχία παραδοσιακών προμηθευτών. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Πάιατ σημείωσε –προφανώς όχι τυχαία– ότι σήμερα υπάρχει διακομματική συναίνεση για έργα μείζονος ενδιαφέροντος όπως ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ) και ο

Διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου (IGB). Παρουσία της διευθύντριας του ΤΑΡ στην περιοχή κ. Κ. Παπαλεξανδρή και άλλων γυναικείων ηγετικών παρουσιών από τη δημόσια σφαίρα και το επιχειρείν, ο κ. Πάιατ εξήρε την πρόοδο που έχει συντελεστεί και επισήμανε τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων υποδομής.

Η κλειστή συζήτηση επεκτάθηκε και στις ενεργειακές ανακατατάξεις, όπως οι εξελίξεις στις χώρες τις Κασπίας, το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας, οι σχέσεις Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο αγωγός Nord Stream, οι ρωσοουκρανικές σχέσεις κ.λπ. Ειδικά για την Ουκρανία, οι θέσεις του κ. Πάιατ έχουν βαρύνουσα σημασία, αφού διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ εκεί κατά την ταραχώδη περίοδο των συγκρούσεων στη πλατεία Μεϊντάν, των διακοπών της παροχής αερίου προς την Ευρώπη και της κρίσης στην Κριμαία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις τελευταίες εξελίξεις και την ένταση που πυροδοτούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι ενέργειες της Αγκυρας αναφορικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ωστόσο, δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στην άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ασάφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή