ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη εισαγωγή επιχείρησης στο Χ.Α. έπειτα από 4 χρόνια

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο μετά μακρά περίοδο εσωστρέφειας και απαξίας, που επιδείνωσε αφενός η πολύχρονη κρίση και αφετέρου το άσχημο παρελθόν της «φούσκας» των μετοχών του 1999, που έπληξε ανεπανόρθωτα τη φήμη και το κύρος του χρηματιστηριακού θεσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία, 2008-2017, των τριών μνημονίων και της μείωσης κατά 25% του εγχώριου ΑΕΠ, διεγράφησαν συνολικά 106 επιχειρήσεις από την αγορά.

Φέτος αναμένεται η χρηματιστηριακή αγορά να υποδεχθεί για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου 2014 (τελευταία εισαγωγή ΕΛΤΕΧ Ανεμος) την πρώτη δημόσια εγγραφή ενώ ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις εισηγμένες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε διάθεση των μετοχών τους μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) σε ξένους επενδυτές με προφανή σκοπό την αύξηση της διασποράς (free float) και της εμπορευσιμότητας των μετοχών.

Πράσινη ενέργεια

Η εταιρεία R Energy 1 σχεδιάζει μέχρι το τέλος του χρόνου να εισαγάγει τις μετοχές της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Γιώργος Ρόκας, γιος του κ. Μελετίου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της πρώην «Ρόκας ΑΒΕΕ», της γνωστής οικογένειας που πρώτη ασχολήθηκε σοβαρά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και είχε πουλήσει την εισηγμένη στην ισπανική Iberdrola τον Απρίλιο του 2007.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 25 πάρκα με ισχύ που ξεπερνά τα 3,2 MW σε Ελλάδα και Κύπρο. Την περασμένη Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 ολοκλήρωσε την εξαγορά, έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ, του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Τάχυ Θηβών που ανήκει στην εισηγμένη Ελβιεμέκ. Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Ρόκας, «έχουμε ενοποιήσει σε ένα καλάθι μικρά πάρκα. Τα πάρκα που επιλέγουμε να επενδύσουμε διέπονται από την άρτια κατασκευή τους και την αποδοτικότητά τους. Συνήθως βρίσκονται σε μισθωμένα οικόπεδα, 20 με 25 χρόνια. Εχουμε πολύ χαμηλά έξοδα λειτουργίας με οικονομίες κλίμακος, ενώ τα πάντα παρακολουθούνται από on line center όλο το 24ωρο». Ο κύκλος εργασιών της R Energy 1 το 2017 εκτιμάται ότι έφθασε τα 2,4 εκατ. ευρώ με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να διαμορφώνεται στα 2,254 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια την ίδια χρονιά να ανέρχονται στο επίπεδο των 3,9 εκατ. ευρώ.

Μετοχές σε θεσμικούς

Τουλάχιστον τρεις εισηγμένες (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Κρι Κρι και Profile) δεν αποκλείουν τη πιθανότητα της διάθεσης μετοχών μέσω placement σε ξένα χαρτοφυλάκια στη διάρκεια της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη παρουσίαση της Κρι Κρι στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Τσινάβος, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για το ενδεχόμενο placement μέσα στο 2018, τόνισε: «Ναι, είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για να διαθέσουμε ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές από το ποσοστό (76%) που κατέχει η οικογένειά μου. Βέβαια, δεν μπορώ να αποκαλύψω εάν το 76% θα γίνει 70% ή 65%, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την πλειοψηφία της εταιρείας και να διοικούμε την επιχείρηση όπως κάνουμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της». 

Επίσης η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει δηλώσει ότι ώς το τέλος Μαρτίου θα έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει ή όχι αύξηση της διασποράς της μετοχής μέσω placement σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Τέλος, ο ιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης Profile, Xαράλαμπος Στασινόπουλος, σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας δεν απέκλεισε να προχωρήσει σε placement μετοχών αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια.

 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ