Γερμανία: Εν αναμονή της ψηφοφορίας του SPD για την κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Εν αναμονή της ψηφοφορίας του SPD για την κυβέρνηση συνασπισμού

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της εσωτερικής ψηφοφορίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμμετοχής στον "μεγάλο" συνασπισμό και την προγραμματική συμφωνία με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Στην διαδικασία, η οποία διεξήχθη με επιστολική ψήφο από τις 20 Φεβρουαρίου ως και τις 2 Μαρτίου και στοίχισε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα 463.723 μέλη του κόμματος και, σύμφωνα με τον μεταβατικό αρχηγό Όλαφ Σολτς, η συμμετοχή ήταν "πάρα πολύ μεγάλη". Σε 2300 μέλη του SPD στο εξωτερικό επετράπη η ηλεκτρονική ψήφος.

Χθες το βράδυ οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο, όπου 120 εθελοντές ανέλαβαν την καταμέτρηση των ψήφων. Για το άνοιγμα των φακέλων χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια περί τα 20.000 κομμάτια την ώρα και είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία το 2013. Για τις περιπτώσεις όπου η ψήφος δεν είναι ξεκάθαρη, έχει εκλεγεί 48μελής εφορευτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει σχετικά με την εγκυρότητα.

Οι εθελοντές δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα γραφεία του SPD κατά την διάρκεια της καταμέτρησης και μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, ενώ κατά την προσέλευσή τους παρέδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται έγκυρο – και δεσμευτικό – εφόσον έχει ψηφίσει τουλάχιστον το 20% των μελών του κόμματος, στόχος ο οποίος είχε επιτευχθεί ήδη από την Τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή