Η εκδίκηση της οικονομίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάθος κάνει όποιος νομίζει ότι η θρυλική παρατήρηση «Την οικονομία, ηλίθιε» έχει πάψει να ισχύει. Μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι ότι η κυβέρνηση τα πήγε τόσο καλά με το μνημόνιο, ώστε οι κίνδυνοι να έχουν μείνει πίσω. Ισως είναι οι ίδιοι που ταυτίζουν την ημερομηνία λήξης του προγράμματος, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια νομική διευθέτηση, με το τέλος της κρίσης. Οσο όμως πλησιάζει η στιγμή αυτή, τόσο θα αποδεικνύεται πόσο λάθος είναι να νομίζουμε ότι είναι δυνατόν να βάλουν την «οικονομία στα αζήτητα».

Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πόσο αμφίρροπη παραμένει η κατάσταση στο πλέον κρίσιμο θέμα: την κατάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε ορίζοντα πενταετίας. Το επισήμαναν οι ερευνητές του Economist Intelligence Unit με την καθιερωμένη αμεσότητα: «Μεσοπρόθεσμα είναι πιθανότερο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της», έγραψαν στην τελευταία έκθεσή τους. Συμφωνώ με την ανησυχία, διαφωνώ με την κατανομή των πιθανοτήτων. Οι Ελληνες, και όχι μόνον οι «Μενουμευρωπαίοι», πληρώσαμε πολλά για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην πλευρά των ανοικτών και ανταγωνιστικών οικονομιών. Υπάρχουν βεβαίως κι εκείνοι που θέλουν μια περίκλειστη οικονομία, με ένα αδύναμο «εθνικό» νόμισμα, ένα κράτος-ταμείο που θα μοιράζει πολιτικό χρήμα σε εξαθλιωμένους πολίτες (πραγματικούς ή ψεύτικους). Είναι όμως ολιγότεροι και τους βρίσκει κανείς μεταξύ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ αλλά και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Μέχρις εκεί! Στα τρία μεγάλα κόμματα, που κινητοποιούν 7 στους 10 ψηφοφόρους, η πλειοψηφία επιζητεί μια νέα μετά την κρίση ισορροπία, με ικανοποιητικές κοινωνικές εξασφαλίσεις αλλά και με λιγότερους φόρους. Απ’ αυτή την πλευρά έρχεται ο κίνδυνος να εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκδίκηση της οικονομίας, με την έννοια που αναφέρθηκε στην αρχή.

Επομένως, πίσω από τη σκανδαλολαγνεία, που αποσκοπεί (και εν μέρει, αναπόφευκτα, επιτυγχάνει) στον αποπροσανατολισμό της αντιπολίτευσης και, προφανώς, της κοινής γνώμης, το συστημικό τμήμα της κυβέρνησης δουλεύει με σκοπό να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας μια νέα πλατφόρμα πολιτικής, ικανής, ελπίζουν οι ίδιοι, να δώσει πειστικές απαντήσεις στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στον οποίο τοποθετούνται οι γκρίζες εκτιμήσεις του Economist.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενίσχυσαν την «ομάδα του Αλέξη». Ταυτοχρόνως, ο Γ. Δραγασάκης επανέρχεται στο γνώριμο γι’ αυτόν πεδίο της αρχισυνταξίας πολιτικής πλατφόρμας για τη συσπείρωση του κόμματος, αφαιρώντας το σχετικό αντικείμενο του «προγράμματος ολιστικής ανάπτυξης» από τον Τσακαλώτο, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εκείνες που υπολόγιζε.

Στις μεγάλες πρωτεύουσες, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η ομάδα Τσίπρα προκρίνει τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και αξιολογούν θετικά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη «μάχη εναντίον της διαφθοράς», εξουδετέρωσης της επιρροής των «στελεχών του δικομματισμού» και άλλα ηχηρά. Οι τελευταίες μέρες αποκάλυψαν όμως ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Χρειάζεται κάτι πιο εντυπωσιακό!

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ενίσχυση του, ήδη επιθετικού, δημοσιονομικού σεναρίου που έχει ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ετσι, ένα πενταετές σχέδιο που θα εξουδετερώνει πειστικά κάθε πιθανό κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους μπορεί να συμπεριλάβει: την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 10 δισ. μέχρι το 2022), την ανταλλαγή των «ομολόγων Ντράγκι» και την ανακεφαλαιοποίηση ή, καλύτερα, τη δημιουργία μιας «bad bank» (μέχρι το 2020) ώστε να ανασάνει οριστικά το τραπεζικό σύστημα. Προϋπόθεση όμως όλων αυτών είναι η πολιτική συνοχή του συστήματος και η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης. Απ’ αυτή την άποψη, η κυβέρνηση δουλεύει εναντίον της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή