Στο εντελβάις είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Στο εντελβάις είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βασίλισσα των πάγων», «Αιώνιο λουλούδι των Αλπεων», «Αστέρι των Αλπεων» η αλλιώς Εντελβάις.

Το μικρό λευκό λουλουδάκι, τα πέταλα του οποίου θυμίζουν κομμάτια χιονιού έχει την τιμητική του στην κεντρική σελίδα της Google.

To σημερινό doodle της Google απεικονίζει κεντημένα από pixel εντελβάις  και προσκαλεί τους επισκέπτες της σελίδας να μάθουν περισσότερα για το λουλούδι αυτό που φυτρώνει στους βραχώδεις γκρεμούς της Αυστρίας και των Βαυαρικών Άλπεων.

Το όνομα Edelweiss (Εντελβάις) χρονολογείται από το 1784 και προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις edel (ευγενές) και weiss (λευκό).

Το επιστημονικό του όνομα είναι Leontopodium alpinum – Λεοντοπόδιον το αλπικόν (στα ελληνικά «πόδι του λιονταριού»).

Μιας και ακόμα και οι Αλπεις δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την οικολογική επιβάρυνση του πλανήτη, το εντελβάις βρίσκεται ανάμεσα στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Μάλιστα το 1990 ένας αριθμός φυτών εντελβάις μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία, σε ένα νέο προστατευμένο χώρο για διατήρηση και αναπαραγωγή του είδους.

Το εντελβάις συμβολίζει τη δύναμη ενώ σύμφωνα με έναν μύθο το αστέρι που οδηγούσε τους Τρεις Μάγους διαλύθηκε σε αμέτρητα μικρότερα πεφταστέρια που σκορπίστηκαν στις πλαγιές των Άλπεων, όπου φυτρώνουν τώρα τα «Αστέρια των Πάγων».

Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις της περιοχής των Αλπεων «μόνο οι εκλεκτοί μπορούν να πιάσουν το εντελβάις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή